Zelenski cere ONU „să constrângă” Rusia să facă pace cu Ucraina și acuză Iranul și Coreea de Nord că sunt „complicii” Moscovei

  • 25 Septembrie 08:00
Zelenski cere ONU „să constrângă” Rusia să facă pace cu Ucraina și acuză Iranul și Coreea de Nord că sunt „complicii” Moscovei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Consiliului de Securitate al ONU să forțeze Rusia să facă pace cu Ucraina, denunțând în același timp Iranul și Coreea de Nord, pe care îi consideră „complici” ai Moscovei.

„Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace și este exact ceea ce trebuie făcut: Rusia să fie constrânsă să facă pace”, a spus Zelenski în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei, pe marginea unei reuniuni la înalt nivel a Adunării Generale a ONU la New York, transmite Digi24

Președintele ucrainean, care se află de duminică seară în SUA, urmează să-i prezinte omologului său american Joe Biden și Congresului american detaliile unui „plan al victoriei” care vizează să pună capăt invaziei ruse, relatează AFP, citată de Agerpres.

Zelenski a arătat cu degetul Iranul și Coreea de Nord, acuzate că ajută mașina de război rusă în Ucraina.

„Rusia nu are niciun motiv legitim - absolut niciunul - să facă din Iran și din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa, cu armelor lor care ne ucid, care ucid ucraineni”, a spus Zelenski.

3 morți și 34 de răniți după atacul rusesc asupra unui bloc de locuințe din Harkov

Cel puțin trei persoane au fost ucise marți și alte 34 au fost rănite într-un nou atac rusesc asupra unui cartier rezidențial din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, vizat cu regularitate de lovituri aeriene, potrivit autorităților.

Rusia a lovit cu bombe ghidate un bloc de locuințe și o brutărie.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, un nou atac înspre sud, asupra orașului Zaporojie, ținta unei serii de atacuri în ultimele zile. Șapte persoane au fost rănite.

„Țintele bombelor rusești au fost un bloc de locuințe, o brutărie, un stadion. Cu alte cuvinte, viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți”, a fost reacția lui Zelenski.

În timpul acestei sesiuni a Consiliului de Securitate, șeful diplomației americane Antony Blinken a somat comunitatea internațională să acționeze pentru a denunța ajutorul militar al Teheranului și Phenianului pentru Moscova.

„Susținerea Teheranului și Phenianului îl ajută pe președintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferință și să aducă la ruină bărbați, femei și copii ucraineni nevinovați”, a spus el.

Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului și că, dimpotrivă, este favorabilă păcii.

„China nu este la originea crizei ucrainene și nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii”, a spus el, respingând acuzațiile americane potrivit cărora China furnizează o susținere Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
22
Sun
19
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău