Zelenski cere din nou o decizie pozitivă privind aderarea Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius

  • 15 Mai 2023 13:59
Zelenski cere din nou o decizie pozitivă privind aderarea Ucrainei la NATO la summitul de la Vilnius

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut luni un nou apel către NATO să ia o „decizie politică pozitivă” la summitul din iulie privind candidatura Kievului pentru aderarea la alianța nord-atlantică, transmite digi24.ro.

Partenerii occidentali ai Ucrainei i-au furnizat acesteia arme, echipamente și muniții pentru a se putea apăra împotriva invaziei ruse.

Dar Kievul dorește pe viitor garanții de securitate sporite și speră să se alăture Alianței Nord-Atlantice, care urmează să se întrunească în iulie, în cadrul summitului de la Vilnius.

„Este timpul să risipim cea mai mare incertitudine în materie de securitate în Europa, adică să se aprobe o decizie politică pozitivă privind aderarea (Ucrainei) la NATO”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs prin videoconferință la summitul pentru democrație de la Copenhaga.

„Aceasta ar merita să fie făcut deja la summitul din iulie. Va fi un semnal oportun”, a mai spus președintele ucrainean. Zelenski întreprinde în ultimele zile un turneu în capitalele europene pentru a obține sprijin înainte de o multașteptată contraofensivă ucraineană în vederea eliberării teritoriului ocupat de Rusia.

Președintele ucrainean a sosit luni în Marea Britanie, unde i s-a promis livrarea a „sute” de rachete antiaeriene și drone de atac, după escale în Italia, Germania și Franța în căutarea unui angajament militar suplimentar din partea aliaților săi.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău