Zelenski cere arme, Macron anunță încă 6 obuziere pentru Ucraina și Scholz promite continuarea ajutorului

  • 16 Iunie 2022 19:40
Zelenski cere arme, Macron anunță încă 6 obuziere pentru Ucraina și Scholz promite continuarea ajutorului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut joi că invazia Rusiei asupra Ucrainei echivalează cu o agresiune împotriva întregii Europe și cu cât Ucraina va primi mai multe arme din Occident cu atât va reuși să-și elibereze mai repede teritoriile ocupate, relatează Reuters, citat de Agerpres.

El a făcut această declarație la o conferință de presă comună la Kiev cu președintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Olaf Scholz și cu președintele român Klaus Iohannis. Zelenski a mai subliniat că a discutat cu cei patru lideri despre noi sancțiuni împotriva Rusiei și despre reconstrucția Ucrainei post-război.

Ucraina este recunoscătoare pentru livrările de arme deja efectuate pentru a o ajuta să respingă agresiunea rusă, dar așteaptă să primească mai mult armament greu, inclusiv lansatoare de rachete multiple și sisteme de apărare anti-rachetă, a insistat președintele ucrainean.

''Fiecare zi de întârziere sau o amânare a deciziilor este o ocazie pentru armata rusă să ucidă ucraineni sau să ne distrugă orașele. Există o corelație directă: cu cât sunt mai puternice armele pe care le primim, cu atât mai repede ne putem elibera poporul, pământul nostru'', a argumentat Zelenski.

''Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o agresiune împotriva întregii Europe, împotriva întregii Europe unite, împotriva fiecăruia dintre noi, împotriva valorilor noastre'', a susținut el.

La aceeași conferință de presă, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Franța va furniza Ucrainei încă șase obuziere autopropulsate Caesar, în plus față de cele 12 deja expediate armatei ucrainene și care sunt deja folosite de aceasta împotriva trupelor ruse.

La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a promis că Germania va ajuta militar Ucraina ''atât timp'' cât aceasta va avea nevoie. Berlinul anunțase cu o zi în urmă că va oferi Ucrainei trei lansatoare multiple de rachete MARS II. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău