Zelenski anunță că penele de curent din Odesa vor dura câteva zile. Rușii au folosit 15 drone iraniene pentru a ataca regiunea

  • 11 Decembrie 2022 18:26
Zelenski anunță că penele de curent din Odesa vor dura câteva zile. Rușii au folosit 15 drone iraniene pentru a ataca regiunea

Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă seară că atacurile Rusiei din cursul nopții precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situație care ar putea dura câteva zile, deși echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite, transmite digi24.ro.

„Situația din regiunea Odesa este foarte dificilă. După atacul nocturn al dronelor iraniene, Odesa și alte orașe și sate din regiune se află în întuneric. Până în prezent, mai mult de 1,5 milioane de oameni din Odesa nu au energie electrică.

Doar infrastructura critică este conectată, în măsura în care este posibilă furnizarea de energie electrică”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic transmis ucrainenilor la sfârșitul zilei. Liderul de la Kiev a precizat că, în total, rușii au folosit în cursul nopții trecute 15 drone Shahed (de fabricație iraniană) pentru a ataca regiunea Odesa, iar apărarea antiaeriană ucraineană a reușit doborârea a zece dintre ele. „Inginerii energeticieni, echipele de reparații, autoritățile regionale – toată lumea lucrează non-stop pentru a restabili energia electrică.

Din păcate, loviturile au fost critice, așa că este nevoie de mai mult decât o perioadă de timp pentru a restabili electricitatea. Nu durează ore, ci câteva zile, din păcate.

Vom face tot ce putem pentru a accelera recuperarea”, a promis președintele Ucrainei. El a rugat populația ca între timp să-și ajute prietenii, vecinii și bătrânii din Odesa să găsească și să folosească Punctele de Invincibilitate, acolo unde se pot încălzi, își pot încărca echipamentele electronice, pot avea acces la comunicații mobile și pot primi sprijinul necesar. Zelenski a spus că și în alte regiuni continuă întreruperile de energie electrică, fie de urgență, fie pentru stabilizarea sistemului.

„Sistemul energetic este acum, ca să spunem așa, foarte departe de o stare normală – există o lipsă acută în sistem. De aceea există programe de întreruperi de curent. Cele mai multe se înregistrarează în regiunile Liov, Vinniția, Kiev, Ternopil, Sumî, Zakarpattia, Jîtomîr, Hmelnițki și în orașul Kiev”, a precizat președintele ucrainean. El a explicat că aproape în fiecare zi, în diferite regiuni au loc bombardamente, există atacuri cu rachete sau cu drone care lovesc instalațiile energetice, iar din cauza pierderilor din sistem, este nevoie de întreruperi ale curentului electric, iar recuperarea este foarte dificilă.

„Echipele noastre din energie și de la utilități fac lucruri cu adevărat eroice, restabilind în câteva săptămâni ceea ce ar fi necesitat luni de muncă. Și le mulțumesc tuturor celor care lucrează pentru a restabili energia și a salva sistemul energetic”, a spus Zeleneski. Liderul ucrainean a anunțat că Norvegia a acordat Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de 100 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului energetic.

„Sunt recunoscător guvernului. În general, primim din partea Norvegiei sprijin în domeniul apărării, economic și un foarte important sprijin politic, precum și multă asistență umanitară. De asemenea, Norvegia ne ajută la achiziționarea de gaz. Vom lucra împreună la reconstrucția Ucrainei.

Vreau să vă mulțumesc încă o dată”, a mai punctat președintele. Referirea la Norvegia nu a fost întâmplătoare, pentru că la Oslo a avut loc sâmbătă decernarea Premiului Nobel pentru Pace, iar Ucraina a avut în premieră un laureat – organizația Centrul pentru Libertăți Civile, pe care Zelenski a felicitat-o anunțând în același timp că instituie la nivel național ca 10 decembrie să fie marcată în fiecare an ziua de recunoștință și respect pentru mișcarea pentru drepturile omului. Zelenski a mai anunțat că a insistuit o bursă specială de stat prin care îi va sprijini pe prizonierii eliberați din captivitatea rușilor. Citește și: Lupte grele în regiunile ucrainene anexatTags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău