Zelenski admite că aderarea Ucrainei la NATO este „imposibilă'' înainte de încheierea războiului

  • 03 Iunie 2023 09:30
Zelenski admite că aderarea Ucrainei la NATO este „imposibilă'' înainte de încheierea războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis vineri, 2 iunie, că aderarea țării sale la NATO, pe care Kievul o cere insistent, ar fi "imposibilă" înainte de încheierea războiului în curs cu Rusia, relatează Agerpres.

„Aderarea la NATO este cea mai bună garanție de securitate pentru Ucraina (...) dar înțelegem că nu vom atrage o singură țară NATO într-un război", a declarat președintele Zelenski în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Estoniei Alar Karis.

"Prin urmare, înțelegem că nu vom deveni membri NATO atât timp cât va dura acest razboi, nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil", a adăugat el.

Aceasta este o atitudine rară a președintelui ucrainean, care a intensificat presiunile de la începutul invaziei ruse pentru ca țara sa să se integreze cât mai repede în Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

El le-a cerut joi liderilor europeni reuniți în cadrul summitului Comunității Politice Europene (CPE), în Republica Moldova, să-și consolideze sprijinul pentru Ucraina și să înlăture "îndoielile" cu privire la aderarea Kievului la NATO.

Problema aderării Ucrainei la NATO ar urma să fie dezbătută în continuare la summitul organizației, în iulie, în Lituania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău