Zelenski: „Am fi putut opri această teroare rusească dacă am fi avut rachetele necesare". Bilanțul victimelor în urma atacului din regiunea Donețk

  • 29 Ianuarie 2023 15:04
Zelenski: „Am fi putut opri această teroare rusească dacă am fi avut rachetele necesare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, în special pentru a elimina posibilitatea ca ocupanții să își plaseze lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului și să distrugă orașe ucrainene. Pe de altă parte, el anunță sancțiuni pentru 185 de companii și persoane care au ajutat Rusia să transporte echipament militar și trupe, scrie ziare.com.

Zelenski a afirmat, în mesajul video transmis sâmbătă seară, 28 ianuarie, că în urma atacului de la Kostiantinivka, regiunea Donețk, unde rușii au folosit rachete S-300, lovind patru clădiri rezidențiale, s-au înregistrat 17 victime: 3 morți și 14 răniți.

”Astfel de bombardamente sunt, din păcate, o realitate în fiecare zi pe teritoriul nostru, unde Armata Rusă ajunge cu astfel de rachete. Donbas, Harkov, sudul țării. Am fi putut opri această teroare rusească dacă am fi avut rachetele necesare pentru armata noastră. Așa încât teroriștii să nu aibă sentimentul că vor scăpa nepedepsiți. Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune, în special pentru a elimina această posibilitate a ocupanților de a-și plasa lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului și a distruge orașe ucrainene”, a explicat el.

El a adăugat că a continuat ”maratonul sincerității”, pentru a face organizațiile sportive să revină la adevăratele principii olimpice, spunând că le-a transmis o scrisoare șefilor federațiilor sportive.

”Apelul este simplu și cinstit – să se stabilească prin decizie a Comitetului Olimpic Internațional, care din păcate vrea să deschidă sporturile influenței și propagandei statului terorist. Dacă atleții ruși participă la competițiile internaționale, va fi doar o chestiune de timp până vor începe să justifice agresiunea Rusiei și folosirea simbolurilor terorii. Și e doar o chesiune de timp până când Kremlinul va începe să folosească «flexibilitatea» fără principii a Comitetului Olimpic Internațional pentru a spune că lumea este de acord să facă concesii agresorului”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat că a semnat un decret prin care se implementează o decizie privind sancționarea unor entități legale și persoane folosite de statul agresor pentru a transporta echipament militar și soldați pe calea ferată.

”Sunt vizate 185 de companii și persoane. Bunurile lor din Ucraina sunt blocate, iar proprietățile disponibile vor fi folosite pentru apărarea noastră. Vom lucra pentru a ne asigura că astfel de blocaje vor fi aplicate și de alte țări”, a detaliat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău