ZEL Bălți: O companie internațională, specializată în producerea sticlei, va investi 160 de milioane de euro și va crea mii de locuri noi de muncă

  • 29 Decembrie 2023 18:45
ZEL Bălți: O companie internațională, specializată în producerea sticlei, va investi 160 de milioane de euro și va crea mii de locuri noi de muncă

Compania ,,Medal Glass” SRL, fiică a grupului german ,,Medal Holding GmbH", a devenit în această săptămână, rezident al Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, relateaz[ ziarulnational.ro.

Conform planului de afaceri prezentat, ,,Medal Glass” SRL va construi în Republica Moldova o fabrică pentru producerea și prelucrarea sticlei plate folosind tehnologia HORN Corporation, menționează ziarulnational.ro.

Directorul ZEL Bălți, Marin Ciobanu, a declarat că valoarea investițiilor în viitoarea fabrică pentru producerea foliilor din sticlă este estimată la 160 de milioane de euro, iar capacitatea potențială de producție urmează a fi de circa 600 de tone de produs finit pe zi.

,,Pe lângă creșterea considerabilă a potențialul de export al republicii și atenuarea problemelor social-economice prin crearea la prima etapă a cel puțin 450 de locuri noi de muncă directe, acest proiect va declanșa un efect sinergic asupra dezvoltării industriilor conexe prin conectarea a încă cel puțin opt furnizori și crearea a 2 500 locuri de muncă indirecte. Salariul mediu trecut în procesul-verbal al comisiei de concurs este de 30.000 de lei", a anunțat Marin Ciobanu.

,,Medal Holding GmbH" are o experiență vastă în proiectarea, construirea și gestionarea fabricilor mari pentru producerea diverselor produse din sticlă.

Cel mai recent proiect realizat cu succes este unul dintre cele mai mari din Asia Centrală, în regiunea Kyzylorda din Kazahstan, numit uzina Orda Glass. Proiectul EPCM a fost finalizat în 2022 și a început să producă 600 de tone de sticlă pe zi.

Grupul Medal (fostul Kurt Wiegand Gruppe) are o istorie de peste 50 de ani. Fondatorul Grupului, Dr. Kurt Wiegand, a înființat firma de familie Kurt Wiegand GmbH în 1971. În decurs de 3 decenii, firma a devenit un jucător serios pe piața imobiliară din Frankfurt pe Main și din întregul land german Hesse.

Istoria firmei include sute de proiecte de succes în domeniul dezvoltării, construcției și managementului imobiliar. Un domeniu separat al grupului este cel al afacerilor hoteliere. Printre proiectele majore se numără lansarea și gestionarea a zeci de hoteluri de la Sheraton, Hilton, Marriott, Intercontinental, B&B, NH și multe altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău