Zeci de tineri au testat pentru o zi statutul de student la medicină

  • 04 Aprilie 2023 11:02
Zeci de tineri au testat pentru o zi statutul de student la medicină

Zeci de elevi din clasele a VIII-XII au avut oportunitatea să devină pentru o zi studenți la Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat la finele lunii martie, fiind organizat în colaborare cu Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit Departamentului Comunicare și Relații Publice a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, tinerii s-au întâlnit cu echipa administrativă a Facultății de Farmacie, cadre didactice și actuali studenți. Decanul Nicolae Ciobanu le-a prezentat informații generale despre Universitate și oferta educațională pentru anul de studii 2023-2024, le-a vorbit despre programul de studii integrate Farmacie, condițiile de admitere, specificul studiilor, mobilitatea academică, despre cazare, viața de student, activitățile extracurriculare.

„Medicina nu poate exista fără medicamente, iar dacă vă atrage modul de preparare și de acțiune a acestora, vă îndemn să alegeți Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – unica instituție de învățământ superior din țară, ce pregătește specialiști în domeniul Farmacie”, a accentuat decanul.

Potențialii studenți farmaciști au aflat și despre oportunitățile de angajare după absolvire în farmacii comunitare și de spital, instituții medicale, întreprinderi de producere și de distribuție a medicamentelor, laboratoare de control al calității medicamentelor, instituții de cercetare etc. 

Programul a continuat cu un curs introductiv în farmacognozie și botanică farmaceutică, ulterior, în baza cunoștințelor acumulate, participanții au realizat o lucrare de laborator „Tehnici macro- și microscopice de identificare a plantelor medicinale”. Vizitând Catedra de tehnologie a medicamentelor, tinerii au realizat un test de dezintegrare a medicamentelor cu ajutorul unui aparat ce imită condițiile fiziologice ale corpului uman, astfel au putut determina calitatea comprimatelor testate. 

A urmat o vizită la Catedra de farmacie socială „Vasile Procopișin”, unde tinerii au examinat evoluția domeniului farmaceutic. Tot aici, tinerii au aflat despre aspectele sociale, etice și morale ale asistenței farmaceutice.

Programul a continuat cu lecția practică „Combinații complexe în analiza chimică”, organizată de Catedra de chimie generală, în cadrul căreia le-au fost demonstrate câteva reacții chimice efectuate cu substanțe lichide și solide, iar elevii au analizat proprietățile acestora. Ulterior, tinerii au aflat despre etapele de studiu al medicamentelor la Catedra de farmacologie și farmacie clinică, despre realizarea studiilor clinice și medicina bazată pe dovezi.

Programul evenimentului „O zi student la Facultatea de Farmacie” a continuat cu vizite la Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” și în laboratoare științifice, excursii prin aule și sălile de studii, cantina universitară și Campusul Studențesc – în cămine și la Complexul Sportiv Universitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău