Zeci de țări se angajează să inverseze degradarea habitatelor naturale, pe fondul ''urgenței planetare''

  • 29 Septembrie 2020 10:50
Zeci de țări se angajează să inverseze degradarea habitatelor naturale, pe fondul ''urgenței planetare''

Lideri din 64 de țări și Uniunea Europeană au semnat luni un angajament pentru inversarea pierderilor fără precedent la nivelul habitatelor naturale până în anul 2030, relatează agenția DPA, preluat de Agerpres.

''Prin susținerea acestui Acord pentru Natură ne angajăm nu doar la cuvinte, ci și la acțiune semnificativă și responsabilitate reciprocă pentru a aborda urgența planetară'', au convenit semnatarii.

''Știința demonstrează în mod clar că pierderea biodiversității, degradarea suprafețelor terestre și a oceanelor, poluarea, epuizarea resurselor și schimbările climatice sunt accelerate într-un ritm fără precedent'', se mai arată în document.

''Această accelerare provoacă un prejudiciu ireversibil sistemelor noastre care susțin viața și agravează sărăcia și inegalitățile, precum și foametea și malnutriția'', indică acordul.

Angajamentele includ plasarea biodiversității în centrul revenirii în urma crizei declanșată de noul coronavirus; susținerea lanțurilor de aprovizionare durabile; stoparea activităților de pescuit nereglementate; eliminarea până în 2050 a scurgerilor de plastic în oceane; și stoparea traficului ilicit de animale sălbatice.

Printre semnatari se numără președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierul britanic Boris Johnson.

Însă, liderii unora dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial - Brazilia, China, India și Statele Unite - nu au participat.

Acordul vine cu puțin timp înaintea unei reuniuni la nivel înalt a ONU pe tema biodiversității, organizată miercuri, considerată o oportunitate pentru lideri de a-și spori angajamentele privind combaterea degradării mediului, notează DPA.

Angajamentul urmează publicării, la începutul acestei luni, a unui important raport al ONU, care a constatat că niciunul dintre cele douăzeci de obiective globale privind biodiversitatea, convenite cu zece ani în urmă și având ca termen limită anul 2020, nu a fost pe deplin îndeplinit.

În luna mai 2021, convenția COP15 pentru biodiversitate, care va avea loc la Kunming, în China, va conveni asupra unei strategii pe zece ani pentru stoparea distrugerii habitatelor naturale. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău