Zeci de proiecte legislative urmează să devină nule până la finele anului

  • 16 Mai 2023 08:54
Zeci de proiecte legislative urmează să devină nule până la finele anului

Cel puțin 56 de inițiative legislative ar urma să devină nule, până la sfârșitul acestui an, dacă nu vor fi incluse spre examinare în ordinea de zi a Parlamentului, în timpul apropiat. Proiectele sunt publicate pe site-ul Legislativului și au fost înregistrate în perioada iulie-decembrie 2021. Potrivit Regulamentului Parlamentului, devin nule proiectele care nu sunt incluse în ordinea de zi timp de doi ani de la înregistrare.

Potrivit Promo-LEX , 40 de proiecte aparțin opoziției parlamentare: 24 au fost înregistrate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și 16 – de Partidul Politic Șor (PPȘ). Autorii celorlalte 16 proiecte sunt Partidul Acțiune și Solidaritate (15) și Președintele Republicii Moldova (1).

Promo-LEX recomandă:

  • Comisiilor permanente sesizate în fond să întocmească rapoarte asupra proiectelor respective, or termenul pentru dezbaterea acestora (60 de zile lucrătoare) a expirat demult;
  • Președintelui Parlamentului să examineze oportunitatea desemnării altor comisii pentru dezbaterea proiectelor respective și examinarea acestora în regim de urgență;
  • Biroului permanent să înscrie pe ordinea de zi a ședințelor plenare proiectele de acte legislative, care riscă să devină nule în perioada următoare, în special cele înregistrate de deputații opoziției parlamentare.

Mai mult de jumătate din proiectele care urmează a fi considerate nule sunt din domeniile: protecție socială, muncă, sănătate, economie, financiar și fiscal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău