Zeci de persoane s-au intoxicat cu ciuperci de la începutul anului. Recomandările specialiștilor

  • 25 Iunie 2021 09:36
Zeci de persoane s-au intoxicat cu ciuperci de la începutul anului. Recomandările specialiștilor

Pe parcursul primelor șase luni ale anului 2021, au fost înregistrate 40 de cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 53 de persoane, dintre care 9 copii cu vârste de până la 18 ani. Majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și ciupercilor congelate pe parcursul anului 2020, culese de persoane sau achiziționate de la comercianții și preparate în condiții casnice, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea și de durata perioadei de incubație (timpul scurs de la ingestie până la apariția semnelor specifice intoxicației).

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

  • Se apelează numărul de urgență 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
  • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) și/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
  • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbția toxinelor în sânge).

În vederea evitării intoxicațiilor cu ciuperci, specialiștii vin cu următoarele recomandări:

  • consumați doar ciuperci procurate din locuri autorizate;
  • evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor, deoarece sunt toxice;
  • evitați să colectați și să consumați ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute;
  • evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor;
  • nu gustați ciupercile în timpul colectării;
  • alegeți ciupercile înainte de preparare;
  • evitați prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare;
  • evitați păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil;
  • nu implicați în procesul de colectare copii și limitați consumul ciupercilor în rația alimentară a lor.

Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele (uneori  acestea le mănâncă accidental și prezintă aceleași simptome grave). 

În Republica Moldova, pe parcursul anului 2020, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, au fost înregistrate 302 cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare, cu afectarea a 370 de persoane, dintre care 80 au fost copii cu vârste de până la 18 ani și 4 cazuri de deces la persoane mature. Toate cazurile de intoxicații înregistrate au fost asociate cu colectarea independentă de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor pe piețe spontane neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianții de pe traseele auto, din preajma pădurilor și utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentație în condiții casnice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău