Zeci de persoane, printre care părinți ai căror copii și-au pierdut viața în accidente rutiere, au organizat un marș în capitală: „Cerem măsuri mai aspre”

  • 01 Octombrie 2023 12:11
Zeci de persoane, printre care părinți ai căror copii și-au pierdut viața în accidente rutiere, au organizat un marș în capitală: „Cerem măsuri mai aspre”

Zeci de persoane, printre care părinți ai căror copii și-au pierdut viața în accidente rutiere produse pe drumurile din Rep. Moldova, au organizat un marș, în această dimineață, 1 octombrie, în capitală prin care au încercat să atragă atenția autorităților, cerând pedepse mai aspre pentru șoferi. Mai exact, aceștia au cerut să fie adoptată o lege similară celei promulgate recent în România, care prevede pedeapsă cu închisoare cu executare pentru șoferii care produc accidente mortale sub influența alcoolului, drogurilor sau care conduc fără să aibă permis, transmite Radio Chișinău.

Participanții au mărșăluit de la Guvern până la Parlament, în speranța că prin acest mod vor reuși să atragă alarma. Oamenii au ținut în mâini baloane albe și negre, fotografii cu victimele accidentelor, precum și pancarte pe care scria: „Stop alcool!”, „Criminalii trebuie pedepsiți!” sau „Cerem modificarea legii cu privire la pedepse!”.

Printre cei prezenți se afla și Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma tragicului accident produs în sectorul Botanica în februarie 2023.

Eu cred că e timpul să fim auziți, prin primsa durerilor noastre, a oamenilor care au rămas pe viață în scaun cu rotile, oameni care și-au pierdut copiii, frații, surorile din cauza indiferenței nu doar a unor șoferi, dar și a guvernării. E timpul să fie regulă în țară, e timpul ca cetățenii să aibă siguranță în trafic. E timpul să fim auziți…Ne-am adunat cu o durere care ne unește. Aș fi dorit să ne adunăm la o sărbătoare, dar nu să comemorăm rudele…Cerem să fie implementată o lege. Au fost majorate unele amenzi, cerem să fie implementată „legea 24” cât mai curând. Este nevoie ca oamenii să fie trași la răspundere pe deplin. Să fie exclus penitenciarul de tip deschis. Altfel, vom pierde mulți oameni dragi nouă. Oare câți oameni mai trebuie să moară, să rămână invalizi pentru ca în sfârșit să se facă o schimbare pentru siguranța tuturor?”, a spus Marcela Paladi.

Tatăl biciclistului minor, lovit mortal la Stăuceni, în luna februarie a anului curent, a menționat că autoritățile trebuie să adoptate „legea 24”, similară cu cea din România, care prevede pedeapsă cu închisoare cu executare pentru șoferii care produc accidente mortale sub influența alcoolului, drogurilor sau care conduc fără să aibă permis.

Bărbatul a explicat de ce a fost aleasă denumirea de „legea 24”.

Cu toții cunoaștem că la data de 24 decembrie când și-a pierdut viața pe bulevardul Dacia băiețelul Nataliei Lazariuc, Daniel. Pe 24 februarie, băiețelul meu ciclist și-a pierdut viața. Pe data de 24 martie, Anastasia și-a pierdut viața fiind strivită de troleibuz…Cerem aceste schimbări nu doar pentru noi, copilașii noștri nu-i mai întoarcem, ne gândim și la copii voștri…viața are prioritate”, a precizat bărbatul.

Între timp, mama Anastasiei, minora lovită de troleibuz recent în sectorul Ciocana, a spus că a rămas șocată când a aflat că „ucigașul a contestat decizia cu privire la închisoarea de tip deschis”.

Amintim că, la începutul lunii septembrie, ministrul MAI, Adrian Efros, a anunțat că măsurile de asigurare a securității pe drumurile publice vor fi intensificate, precizând că problemele grave rămân cele legate de conducerea în stare ebrietate sau narcotică, viteza excesivă și conducerea agresivă.
La fel, va fi implementat un proiect pilot care prevede testarea a șoferilor în trafic la consumul de droguri cu aparate special, după ce vor fi adoptate modificările legislative necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău