Zeci de oameni s-au strâns la Cimitirul Eroilor din Chișinău pentru a marca Ziua Armatei Române

  • 26 Octombrie 2020 08:30
Zeci de oameni s-au strâns la Cimitirul Eroilor din Chișinău pentru a marca Ziua Armatei Române

Ziua Armatei Române a fost marcată ieri și în Republica Moldova. Zeci de oameni s-au strâns la Cimitirul Eroilor din Chișinău pentru a aduce un omagiu celor care au pus mai presus dragostea de patrie decât propria viață, transmite TVR MOLDOVA.

Potrivit sursei citate, deși este pandemie, basarabenii nu i-au uitat pe ostașii români căzuți la datorie. Purtând cu măști de protecție, oamenii au venit cu flori la Cimitirul Eroilor din Chișinău.

La Cimitirul Eroilor din Chișinău își dorm somnul de veci peste o mie de ostași români.

„Armata români, niciodată nu a părăsit hotarele ei actuale și a stat întotdeauna la paza și la straja propriilor hotare.  Ținând cont că acest cimitir are o soartă cam tristă, noi am ales această locație. Și sperăm ca prin aflarea noastră aici, prin marcarea acestei zile, no doar să contemplăm o zi națională, dar și să reușim demararea unui proiect amplu de restabilire a acestui cimitir.”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea-ODIP.

„Datorită armatei române a fost posibilă reîntregirea neamului românesc în 1918. Și acest lucru trebuie să-l cunoască generațiile ulterioare. Bunelul meu a luptat în armata română, 4 frați ai lui au luptat în armata română.”, a comunicat directorul Liceului Teoretic "Gheorghe Asachi", Boris Volosatîi.

Pe 25 octombrie 1944, Armata Română a eliberat de sub ocupația străină ultima localitate din vestul României - orașul Carei. Militarii au vrut să dea atunci bătălia finală pentru eliberarea țării fiind ziua de naștere a Regelui Mihai I, comandantul suprem al armatei. 25 octombrie a devenit Ziua Armatei, printr-un decret, în anul 1959.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău