Zeci de milionari cer taxarea suplimentară "imediată" și "cu caracter permanent" a celor mai bogați oameni ai planetei

  • 13 Iulie 14:50
Zeci de milionari cer taxarea suplimentară

Un grup de 83 de milionari au făcut luni un apel pentru taxarea suplimentară, "imediată" și "cu caracter permanent", a celor mai bogați oameni ai planetei, astfel încât aceștia să contribuie la relansarea de după criza generată de pandemia de coronavirus, transmite AFP.

"În timp ce Covid-19 lovește întreaga lume, milionarii ca noi au un rol esențial pentru a ajuta la vindecarea umanității", spun semnatarii unei scrisori deschise, printre care se numără co-fondatorul mărcii de înghețată "Ben and Jerry", Jerry Greenfield, sau producătorul britanic, Richard Curtis, potrivit DIGI24.ro.

În această scrisoare, publicată înainte de reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20 și a summitului european extraordinar dedicat relansării UE, se face un apel către guverne "să crească taxele pentru oamenii ca noi. Imediat, substanțial și în mod permanent".

"Nu noi suntem cei care au grijă de cei bolnavi aflați la terapie intensivă. Nu noi suntem cei care conduc salvările care aduc bolnavii la spitale. Nu noi suntem cei care aprovizionează rafturile magazinelor sau livrează mâncare din ușă în ușă... Dar noi avem bani, mulți bani. Bani de care este o nevoie disperată acum și vom continua să avem nevoie în anii care vor veni, pentru a reveni din criză, al cărei impact va dura zeci de ani și ar putea arunca o jumătate de miliard de persoane în sărăcie", se arată în scrisoarea acestui grup, intitulat Millionaires for Humanity, și postată pe pagina de Internet cu același nume.

Pandemia de coronavirus a antrenat o recesiune istorică la nivel mondial, determinând guvernele să cheltuie miliarde sub formă de ajutoare pentru gospodării și companii lovite în plin de paralizia economică provocată de intrarea în carantină.

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în acest an Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregistreze un recul de cel puțin 6%, și chiar una de 7,6% în cazul unui al doilea val al pandemiei, în timp ce relansarea așteptată pentru 2021 va fi de 5,2%, fără o revenire a coronavirusului, și de 2,8% în cazul în care pandemia revine.

De mai mulți ani o serie de miliardari precum Warren Buffett și Bill Gates cer să fie taxați mai mult. În urmă cu un an, un mic grup de miliardari americani, printre care George Soros, cofondatorul Facebook, Chris Hughes, și moștenitorii imperiilor Hyatt și Disney, au publicat o scrisoare deschisă în care susțin ideea unui impozit pe avere. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,6 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
19
Sun
19

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău