Zeci de mii de protestatari au ieșit din nou pe străzile din Algeria, solicitând reforme radicale

  • 19 Aprilie 2019 19:31
Zeci de mii de protestatari au ieșit din nou pe străzile din Algeria, solicitând reforme radicale

Zeci de mii de demonstranți s-au întors vineri pe străzile din Algeria pentru a cere schimbarea democratică a sistemului de la conducerea țării dincolo de fostul președinte Abdelaziz Bouteflika, care a demisionat după șase săptămâni de proteste de amploare, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Parlamentul a numit un președinte interimar și fost stabilită data de 4 iulie pentru organizarea de noi alegeri prezidențiale, într-o tranziție sprijinită de puternica armată a țării.

Însă demisia lui Bouteflika de pe 2 aprilie nu i-a liniștit pe mulți algerieni, care doresc înlăturarea întregii elite, în mare parte îmbătrânită, care a dominat țara de la obținerea independenței față de Franța în 1962.

Mii de protestatari s-au adunat din nou în centrele orașelor din întreaga Algerie solicitând reforme profunde - inclusiv pluralism politic și combaterea corupției și a nepotismului, relatează martorii, dar și mai mulți sunt așteptați după rugăciunea de vineri.

"Nu vom renunța la cererile noastre", a declarat Mourad Hamini, aflat în fața magazinului său de cafea, unde mii de protestatari agitau steaguri algeriene.

Protestatarii au cerut și ca Abdelkader Bensalah, șeful camerei superioare a parlamentului, să-și dea demisia din funcția de președinte interimar, la fel ca și premierul interimar Noureddine Bedoui.

"Trebuie să plece. B-urile trebuie să plece", era unul dintre mesajele de pe bannere, referire la Bensalah, Bedoui și Moad Bouchareb, șeful partidului la putere.

Tayib Belaiz, președinte al Consiliului constituțional din Algeria și al patrulea dintre oficialii de rang înalt al cărui nume începe cu "B", și-a dat demisia în această săptămână.

Marți, șeful armatei, generalul-locotenent Ahmed Gaed Salah, a declarat că armata ia în considerare toate opțiunile pentru a rezolva criza națională politică și a avertizat că "nu mai este timp".

A fost un indiciu că armata își pierde răbdarea cu revolta populară care zguduie Algeria, un exportator major de petrol și gaze naturale și un partener-cheie pentru Occident în asigurarea securității împotriva islamiștilor militanți din nordul și vestul Algeriei.

Salah nu a menționat vreo măsură pe care armata ar putea s-o ia, dar a adăugat: "Nu avem altă ambiție decât aceea de a ne proteja națiunea".

Armata a supravegheat până acum cu răbdare protestele în mare parte pașnice, care uneori au adunat sute de mii de oameni. Aceasta rămâne cea mai puternică instituție din Algeria, influențând politici din umbră timp de decenii.

Protestatarii vor o rupere totală cu "puterea" sau sistemul secret - format din veterani ai războiului de independență împotriva Franței și din Frontul de eliberarea națională, precum și oligarhii asociați - și reforme radicale.

"Cea de a noua zi de vineri este un vot împotriva bandei", se putea citi pe un banner al protestatarilor. "Sistemul va pleca mai devreme sau mai târziu", a declarat Mohamed Dali, care le vindea dulciuri protestatarilor.

"Țara este a noastră și armata este a noastră", est mesajul unui alt banner.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău