Zeci de mii de persoane, la o procesiune în Ucraina ocazionată de celebrarea a 1033 de ani de la creștinare

  • 28 Iulie 2021 11:12
Zeci de mii de persoane, la o procesiune în Ucraina ocazionată de celebrarea a 1033 de ani de la creștinare

Zeci de mii de credincioși ortodocși ucraineni au participat marți la o procesiune religioasă în capitala ucraineană cu ocazia celebrării a 1033 de ani de la creștinarea Rusiei kievene, eveniment marcat în mod tradițional la 28 iulie, astfel încât și pentru miercuri este programată o procesiune similară, relatează DPA și RBC.ua.

Poliția a estimat la peste 50.000 de persoane numărul celor care au participat la această procesiune, în timp ce, potrivit Bisericii Ortodoxe Ucrainene, nu mai puțin de 350.000 de credincioși au participat la evenimentul marți.

Conform agenției de presă RIA Novosti, în fruntea procesiunii s-a aflat mitropolitul Onufrie, ceea ce înseamnă că cei mai mulți dintre participanții la acest 'Drum al Crucii' au fost credincioși ucraineni din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei.

Circulația a fost blocată timp de mai multe ore marți în cea mai mare parte din centrul Kievului pe arterele care duc spre renumitul complex monastic Lavra Pecerska, restricții similare fiind luate și miercuri, potrivit portalului RBC.ua.

Procesiunile din 27-28 iulie marchează așa-numitul botez al Rusiei kievene. Se spune că la 28 iulie 988, marele cneaz de Kiev, Vladimir cel Mare, a fost botezat, iar creștinismul a devenit apoi religia de stat a imperiului medieval.

Ucraina, Rusia și Belarus își văd istoric rădăcinile în Rusia kieveană.

Această procesiune anuală este considerată, de asemenea, o demonstrație de forță a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate canonic Patriarhiei Moscovei, notează DPA.

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a depus eforturi pentru ca Biserica Ortodoxă Ucraineană să obțină autocefalia și să devină independentă de Moscova în 2019, subordându-se în prezent Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, cu sediul la Istanbul.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău