Zeci de mii de iranieni au manifestat contra Israelului și Arabiei Saudite

  • 10 Iulie 2015 17:23
Zeci de mii de iranieni au manifestat contra Israelului și Arabiei Saudite

Zeci de mii de iranieni au manifestat vineri pentru tradiționala 'Zi a Ierusalimului' în sprijinul palestinienilor, condamnând de această dată și campania militară condusă de Arabia Saudită contra rebelilor din Yemen, transmite AFP.

Numeroși demnitari iranieni, printre care președintele Hassan Rohani, au participat la marșul care a coincis cu discuțiile finale de la Viena între Teheran și marile puteri, în dosarul nuclear iranian.

Manifestații erau de asemenea prevăzute și la Bagdad, în timp ce liderul mișcării șiite Hezbollah, Hassan Nasrallah, apropiat al Teheranului, urma să aibă o intervenție la Beirut.

La Teheran și în mai multe orașe iraniene, demonstranții au scandat 'Moarte Israelului!' și 'Moarte Americii!'.

O mare efigie reprezentând gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), având inscripția 'marionetă a saudiților', a fost expusă înainte de a fi arsă alături de drapelele Israelului, SUA, Marii Britanii și Arabiei Saudite.

Relațiile dintre Arabia Saudită și Iran sunt extrem de tensionate de la începutul campaniei militare arabe conduse de saudiți în Yemen, unde rebelii șiiți susținuți de Teheran încearcă să obțină controlul pe întregul teritoriu al țării.

'Ziua Ierusalimului' este marcată anual în Iran începând cu revoluția islamică din 1979 în ultima zi de vineri din timpul Ramadanului, luna de post pentru musulmani. În acest an, sărbătoarea a fost devansată cu o săptămână ținând cont de apropierea sărbătorii Aid el-Fitr (17 iulie), care încheie Ramadanul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău