Zeci de migranți au ajuns la granița dintre Mexic și Statele Unite

  • 25 Aprilie 2018 08:19
Zeci de migranți au ajuns la granița dintre Mexic și Statele Unite

Aproximativ o sută de migranți din America Centrală făcând parte dintr-o caravană care a declanșat furia președintelui american, Donald Trump, au ajuns marți la granița dintre Mexic și Statele Unite, relatează AFP.

Majoritatea doresc să ceară azil în Statele Unite, potrivit organizatorului acestei caravane care are loc în fiecare an pentru a atrage atenția internațională asupra problemei migranților care vin în Mexic.

Un fotoreporter al agenției France Presse a observat la Mexicali, oraș situat pe graniță, în fața orașului american Calexico, sosirea a două autocare ce transportau circa 100 de migranți veniți din America Centrală.

Acești migranți și-au început marșul la 25 martie la Tapachula, oraș din sudul Mexicului situat în apropierea graniței cu Guatemala. Caravana, numită Viacrucis Migrante, a pornit spre nord, având în rândurile sale peste o mie de migranți fără documente.

"Cei care ajung la graniță vor cere azil în Statele Unite", a declarat Ireneo Mujica, directorul asociației Pueblo sin Fronteras care organizează caravana migranților cu începere din 2010.

Persoanele care au ajuns la Mexicali s-au îndreptat spre Tijuana, în dreptul orașului american San Diego. Alte trei autocare transportând migranți din America Centrală erau așteptate la frontieră marți seară.

Ireneo Mujica se află la Hermosillo, la 270 de kilometri de granița americană, împreună cu mai multe sute de migranți.

"Mai rămân circa 600 de migranți" din caravana inițială, a spus el. "Jumătate vor rămâne în Mexic, îi sprijinim în demersurile lor de a cere azil", a adăugat Mujica.

În aprilie, imagini cu caravana migranților care se îndreptau spre Statele Unite a provocat furia președintelui Donald Trump și puternice tensiuni între Washington și Mexico.

Liderul de la Casa Albă, care în timpul campaniei electorale a promis în repetate rânduri că va construi un zid la granița cu Mexicul pentru a lupta împotriva imigrației clandestine, a ordonat desfășurarea la frontieră a trupelor Gărzii Naționale.

De asemenea, el a legat încheierea unui nou acord de liber schimb în America de Nord de întărirea controalelor migratorii de către Mexic, condiție respinsă de președintele mexican, Enrique Pena Nieto.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
17
Ploaie ușoară
Umiditate:51 %
Vint:8,7 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău