Zeci de migranți așteaptă la granița dintre Rusia și Finlanda după ce Helsinki a blocat trecerea frontierei

  • 19 Noiembrie 2023 16:16
Zeci de migranți așteaptă la granița dintre Rusia și Finlanda după ce Helsinki a blocat trecerea frontierei

Zeci de migranți au stat sâmbătă în spatele barierelor la două puncte de trecere de la granița Finlandei cu Rusia, a declarat poliția de frontieră finlandeză, după ce Helsinki a ridicat baricade pentru a opri fluxul de solicitanți de azil despre care se spune că a fost instigat de Moscova, relatează news.ro.

Guvernul finlandez a acuzat Rusia că a direcționat migranții către punctele de trecere ca răzbunare pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, o afirmație respinsă de Kremlin.

Poliția de frontieră finlandeză a ridicat vineri, de la miezul nopții, bariere, la punctele de frontieră Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala din sud-estul Finlandei, care reprezintă cea mai mare parte a traficului dintre cele două țări.

În ciuda închiderii, zeci de migranți au sosit sâmbătă după-amiază la punctele de trecere Nuijamaa și Vaalimaa și au aprins un foc de tabără la temperaturi sub zero, în spatele barierelor din sârmă ghimpată montate de polițiștii de frontieră, a declarat polițiștii de frontieră finlandezi.

În Nuijamaa, două persoane au reușit să depășească barierele și să intre în Finlanda, a adăugat acesta.

”În prezent îmbunătățim barierele, astfel încât ceva similar să nu mai fie posibil”, a spus colonelul Mika Rytkonen, potrivit postului de radio public finlandez YLE.

Finlanda împarte o graniță de 1.340 km cu Rusia, care servește și drept graniță externă a UE.

Aproximativ 300 de solicitanți de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia și Siria, au sosit în Finlanda săptămâna aceasta, potrivit poliției de frontieră.

Patru puncte obișnuite de trecere a frontierei rămân deschise deocamdată, dar acum poate fi solicitat azil doar la două dintre acestea, în Salla și Vartius, mai la nord, a spus poliția de frontieră.

Sâmbătă, 67 de persoane au ajuns să caute azil la postul Vartius, a declarat unitatea locală de grăniceri pe platforma X, cunoscută anterior ca Twitter.

Un grup de migranți a sosit cu jumătate de oră după ora de închidere a stației, a informat presa locală.

”În această situație, a trebuit să lăsăm acești oameni să intre în Finlanda pentru că Rusia nu i-a luat înapoi”, a declarat șeful postului Vartius, căpitanul Jouko Kinnunen, la postul finlandez MTV.

Kremlinul a declarat vineri că Finlanda face ”o mare greșeală” prin închiderea punctelor de trecere a frontierei și că măsura luată de Helsinki distruge relațiile bilaterale.

În 2021, Polonia, Lituania și Letonia au acuzat statul Belarus, aliat apropiat al Moscovei, că a creat în mod artificial o criză a migranților la granițele lor, aducând oameni din Orientul Mijlociu și Africa și încercând să-i împingă peste graniță, o acuzație pe care Belarusul a negat-o în mod repetat.

Agenția de frontieră a Uniunii Europene Frontex a declarat vineri, pentru Reuters, că va trimite ofițeri în Finlanda pentru a ajuta la protejarea frontierei.

Ministrul de Finanțe, Riikka Purra, de la Partidul Finlandez anti-imigrație, a declarat joi că Finlanda este pregătită să închidă toate punctele de trecere de la granița cu Rusia, dacă este necesar.

Avocatul poporului finlandez a declarat săptămâna aceastacă  Helsinki încă mai are datoria în temeiul tratatelor internaționale și a legislației UE de a permite solicitanților de azil să solicite protecție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău