Zeci de jurnaliști, condamnați la ani grei de închisoare pentru că ar fi participat la tentativa de lovitură de stat din Turcia

  • 07 Iulie 2018 08:50
Zeci de jurnaliști, condamnați la ani grei de închisoare pentru că ar fi participat la tentativa de lovitură de stat din Turcia

Zeci de jurnaliști și directori care lucrau pentru cotidianul turc Zaman au fost condamnați vineri de un tribunal din Ankara la 10 ani de închisoare, fiind acuzați de legături cu încercarea de lovitură de stat care a avut loc anul trecut în Turcia, anunță Amnesty International, conform Reuters.

Jurnaliștii arestați au fost puși sub acuzare la două luni după desfășurarea evenimentelor.

Această publicație, care acum nu mai există, a fost considerată ca fiind un mediu apropiat de o televiziune din Statele Unite, controlată de clericul Fethullah Gulen. Ankara il acuză pe Gulen, care se află în exil în statul american Pensylvania din 1999, pentru instigare la lovitură de stat. Acesta insă neagă orice implicare.

Vineri, tribunalul i-a condamnat pe cunoscuții jurnaliști Sahin Alpay și Ali Bulac la opt ani și nouă luni de închisoare pentru că ”fac parte dintr-o organizație teroristă”, în timp ce Mumtazer Turkone și Mustafa Unal au fost condamnați la 10 ani și jumătate, a anunțat Amnesty.

Jurnaliștii au negat la rândul lor acuzațiile ce le-au fost aduse.

După 20 de luni de arest, Alpay a fost eliberat în luna martie fiind pus sub arest la domiciliu, după ce Curtea Constituțională din Turcia a decis că drepturile acestuia au fost încălcate în timp ce se afla în arest și a cerut să fie eliberat.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău