Zeci de jurnaliști au participat la Marșul Solidarității Presei
-
12 Mai 2016 16:28
Zeci de jurnaliști au participat joi, 12 mai, la Marșul Solidarității Presei, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în contextul Zilelor Libertății Presei.
Jurnaliștii au cerut autorităților măsuri care să faciliteze accesul la informație și să contribuie la reducerea influenței politice asupra mijloacelor de informare în masă. Concentrarea mai multor posturi TV și de radio în proprietatea unor politicieni, precum și taxele percepute de unele instituții pentru difuzarea informațiilor se numără printre problemele enumerate de către participanții la marș.
După o pauză de câțiva ani jurnaliștii au organizat un nou Marș al Solidarității deoarece, potrivit lor, în prezent situația presei este în declin. Manifestanții pledează pentru o presă independentă, imparțială și profesionistă, a remarcat Ina Grejdeanu, ofițer pentru Dezvoltare Strategică în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent.
Un marș similar a fost organizat de CJI în 2008-2009, după care centrul nu a mai organizat astfel de activități, pornind de la ideea că identificam unele semne de ameliorare a situației presei. Și iată că peste 5-6 ani revenim la marșuri și la acțiuni de amploare. Poate fi considerat un indicator de evoluție sau involuție a presei din Republica Moldova.
Deseori instituțiile statului limitează accesul la informația de interes public, solicitările jurnaliștilor fiind examinate formal sau cu întârziere, a subliniat Lilia Zaharia, jurnalistă de investigație.
„Din acest punct de vedere, are de suferit atât calitatea investigației, cât și cetățeanul, pentru că este mai puțin informat despre activitatea autorităților publice”, a constatat Lilia Zaharia.
Jurnaliștii au pornit în marș de la Casa Presei și au ajuns în fața Parlamentului, unde le-au cerut deputaților să intervină în legislație pentru a opri concentrarea presei și manipularea publicului prin intermediul posturilor deținute de către unii politicieni. La discuții cu manifestanții au ieșit, în final, deputatul PLDM Tudor Deliu și președintele Parlamentului, Andrian Candu:
Tudor Deliu: Eu vreau ca presa să fie liberă, presa să le arate la toți care le sunt greșelile.
AndrianCandu: Eu am ieșit în fața voastră să avem o discuție și nici măcar nu e posibilă o astfel de comunicare aici, deoarece alții sunt interesați doar să scandeze și doar să protesteze.
Jurnalist: Ce credeți despre implicarea politică în presă?
AndrianCandu: Eu sunt disponibil să ne vedem săptămâna viitoare.
Zilele Libertății Presei se desfășoară în Republica Moldova în perioada 3-30 mai.Ieri, în fața Parlamentului a fost afișat un panou numit al rușinii, cu fotografii ale politicienilor care au făcut declarații împotriva presei, au avut inițiative legislative ce îngrădesc libertatea mass-media sau influențează politica editorială a unor posturi TV și radio.