Zeci de firme vor produce o versiune ieftină a pastilei Merck anti-COVID-19 pentru a permite un acces global la tratament

  • 20 Ianuarie 2022 19:45
Zeci de firme vor produce o versiune ieftină a pastilei Merck anti-COVID-19 pentru a permite un acces global la tratament

O agenție care beneficiază de sprijinul Organizației Națiunilor Unite (ONU) a încheiat un acord cu aproape 30 de producători de medicamente generice pentru a fabrica versiuni ieftine ale pastilei anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic Merck, Molnupiravir, pentru țările sărace, lărgind astfel accesul la un medicament considerat o armă importantă în combaterea pandemiei de coronavirus, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Această pastilă antivirală, care a primit în decembrie 2021 autorizația privind utilizarea în regim de urgență în Statele Unite, reduce numărul spitalizărilor și al deceselor în rândul pacienților din categoriile de mare risc cu aproximativ 30%, potrivit rezultatelor furnizate de studiile clinice.

Noul acord, negociat cu grupul Merck de agenția Medicines Patent Pool (MPP), susținută de ONU, va extinde cantitatea disponibilă pe piață de Molnupiravir prin creșterea numărului de companii care vor putea să fabrice acest medicament, după ce Merck a încheiat acorduri de licență cu opt producători farmaceutici din India în octombrie 2021.

Noul acord permite unui număr de 27 de producători de medicamente generice din India, China și alte țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu să producă atât ingredientele pastilei, cât și medicamentul final.

Potrivit reprezentanților MPP, acordul stipulează că pastila Molnupiravir va putea fi distribuită în 105 țări mai puțin dezvoltate. Un purtător de cuvânt al MPP a precizat ulterior că livrările asigurate de unele dintre companiile semnatare ale acordului vor putea să înceapă cel mai devreme în luna februarie.

O cutie de Molnupiravir cu 40 de pastile, care asigură dozele necesare pentru cinci zile de tratament, va costa aproximativ 20 de dolari în țările sărace, a precizat un reprezentant al MPP implicat în negocierea acordului, citând estimările inițiale ale producătorilor farmaceutici, dar care ar putea fi totuși modificate.

Acest preț este mult mai mic decât cel de 700 de dolari per cutie, pe care Statele Unite s-au angajat să îl plătească pentru o livrare inițială de 1,7 milioane de cutii de Molnupiravir, însă este totuși de două ori mai mare decât prețul inițial estimat de un program susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind furnizarea de medicamente și vaccinuri anti-COVID-19 în lumea întreagă.

Fără redevențe, pentru moment

Dezvoltatorii Molnupiravir, care sunt Merck, Ridgeback Biotherapeutics și Universitatea Emory, nu vor încasa redevențe pentru vânzarea versiunilor low-cost realizate de producătorii de medicamente generice, atât timp cât pandemia de COVID-19 rămâne clasificată de OMS drept o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Beximco Pharmaceuticals (Bangladesh), Natco Pharma (India), Aspen Pharmacare Holdings (Africa de Sud) și Fosun Pharma (China) se numără printre producătorii de medicamente generice autorizați să fabrice versiunea finală a pastilei anti-COVID-19 Molnupiravir.

Alte companii, inclusiv Dr Reddy's Laboratories din India, au încheiat contracte anterioare cu grupul Merck pentru a putea să producă Molnupiravir. Compania Dr. Reddy va vinde cutia de Molnupiravir cu prețul de 1.400 de rupii (18,8 dolari americani).

Purtătorul de cuvânt al MPP a spus că nu există deocamdată o estimare privind cantitățile probabile ce vor fi fabricate de producătorii de medicamente generice incluși în noul acord, însă se așteaptă ca cererea din țările sărace să fie în mare parte acoperită.

MPP implementează programe pentru a crește accesul la medicamente salvatoare de vieți în țările sărace. MPP a încheiat un acord și cu grupul Pfizer privind un contract de licență pentru pastila anti-COVID-19 Paxlovid ce va putea fi fabricată de producătorii de medicamente generice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău