Zece tendințe în securitatea informatică pentru 2020. Amenințările ating pragul de un miliard
-
12 Decembrie 2019 15:08
Anul 2019 va stabili un nou record, în care numărul amenințărilor informatice va atinge pragul de un miliard. Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender anticipează că în 2020 atacurile vor deveni din ce în ce mai sofisticate, cu consecințe devastatoare pentru oameni și companii, informează Mediafax.
Iată cele zece tendințe la care specialiștii companiei de securitate informatică Bitdefender se așteaptă:
Mai multe vulnerabilități cu impact mai mare
Numărul vulnerabilităților raportate va crește în 2020, o tendință similară cu cea din ultimii ani. Adopția la scară largă a programelor cu sursă deschisă va duce la posibilitatea de a compromite o plajă mare de dispozitive de fiecare dată când o vulnerabilitate e descoperită într-o componentă folosită în masă, cu efecte grave asupra producătorilor de dispozitive și clienților acestora.
Atacurile informatice eficiente, capabile să păcălească utilizatorii și soluțiile de securitate, vor necesita cunoștințe din ce în ce mai avansate, precum dezvoltarea de algoritmi de inteligență artificială, tehnici noi de inginerie socială și chiar abilități de a depista erori în componente fizice ale dispozitivelor. Eforturile infractorilor se vor îndrepta spre găsirea de noi unelte și tehnici pentru a scoate pe piață amenințări din ce în ce mai agresive, profitabile și greu de depistat.
Dispozitive tot mai smart și tot mai nesigure
Totalul de 20 de miliarde de dispozitive inteligente conectate anul viitor e un stimulent bun pentru atacatori să găsească noi gadgeturi ușor de compromis. Câtă vreme standarde minimale impuse producătorilor lipsesc - mai ales cele legate de actualizări de securitate, politica de colectare și procesare a datelor și remedierea problemelor apărute pe durata folosirii - hackerii vor exploata vulnerabilități noi sau deja descoperite ca să-și facă armate de dispozitive smart tot mai mari cu care să doboare infrastructuri. Interesul va crește mai ales asupra celor industriale care odată atacate, chiar de căte grupări motivate de către guverne, pot întrerupe funcționarea unor servicii sau infrastructuri critice.
Statele se vor implica sub acoperire în atacuri informatice atribuite altor țări
Scurgerea de informații de către gruparea Shadow Brokers, cunoscută pentru dezvăluirea unor instrumente construite special pentru plantarea de indicii în amenințări avansate cu scopul să pară că aparțin altor țări, a ilustrat clar felul în care războiul cibernetic va fi din ce în ce mai greu de atribuit unei țări specifice sau unui grup de criminalitate sponsorizat de actori statali. Contextul geopolitic global va alimenta dezvoltarea armelor informatice, fie în scopuri de spionaj, de manipulare politică sau de paralizare a obiectivelor ce pot afecta siguranța națională. Anul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, eveniment cu rol vital în politica mondială, va conduce la descoperirea unor noi amenințări informatice ce urmează a fi atribuite unor terți în funcție de interesele politice de moment.
Citiți continuarea pe Mediafax