Zece persoane au murit în urma inundațiilor din sud-estul Braziliei

  • 12 Ianuarie 2022 10:52
Zece persoane au murit în urma inundațiilor din sud-estul Braziliei

Zece persoane au murit duminică și luni în urma ploilor torențiale și a inundațiilor care s-au produs în statul Minas Gerais din sud-estul Braziliei, au anunțat marți autoritățile locale, citate de AFP, citat de AGERPRES.

Oficialii brazilieni au avertizat în legătură cu riscul de producere a unor noi inundații catastrofale în acest stat îndoliat deja sâmbătă după prăbușirea spectaculoasă a unei faleze, care a provocat moartea a 10 persoane prezente la bordul unei ambarcațiuni aflate pe un lac turistic.

Ultimele zece victime au pierit în urma inundațiilor și a unor alunecări de teren, a precizat Agenția de coordonare a apărării civile din Minas Gerais.

Printre ele s-au aflat cinci membri ai unei familii - inclusiv doi copii de trei și șase ani -, care au murit atunci când automobilul lor a fost acoperit de o scurgere de noroi provocată de o alunecare de teren în orașul Brumadinho.

După sosirea ploilor, la începutul lunii octombrie, 19 persoane și-au pierdut viața în acest stat brazilian din cauza inundațiilor, iar alte peste 17.200 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.

Viceguvernatorul din Minas Gerais, Paulo Brant, a deplâns într-un mesaj video publicat pe Instagram "cantitatea mare de precipitații, căzute mai ales într-un interval scurt", precum și "erorile din trecut în materie de extindere dezordonată a orașelor" și lipsa de acțiune în fața "sedimentelor și a poluării râurilor".

Dintre cele 853 de municipalități din Minas Gerais, 145 au declarat stare de urgență.

Experții atribuie aceste ploi torențiale Zonei de Convergență din Atlanticul de Sud (ZCAS), care se produce în timpul verii australe odată cu întâlnirea unui front atmosferic umed venit din Amazonia cu o masă de aer rece provenită din sud.

Brazilia a fost grav afectată în ultimele două luni de o serie de inundații severe, mai ales în statul Bahia, din nord-estul țării, la sfârșitul lunii decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău