Zece orașe au semnat Memorandumul privind crearea Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană
-
04 August 2020 12:07
Zece orașe din țară au participat, în perioada 21 - 31 iulie, la Maratonul Memorandumului privind crearea Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană (RNRU).
În cadrul acțiunii, participanții au semnat actul de bază al noului actor în domeniul dezvoltării urbane, transmite MOLDPRES.
La Maraton au luat parte orașele Bălți, Căușeni, Ceadâr-Lunga, Cimișlia, Edineț, Ocnița, Rezina, Soroca, Strășeni, Ungheni, care și-au exprimat dorința de a se implica la crearea RNRU.
„Am văzut oportunitate în crearea unei rețele care va unifica vocile autorităților publice locale (APL) întru a dezvolta noi proiecte, noi inițiative, de a face schimb de experiență și bune practici, de a utiliza în comun instrumentele pe care avem disponibile, și de a promova Revitalizarea Urbană ca instrument de dezvoltare locală în Republica Moldova”, a menționat Dan Moraru, responsabil pe revitalizarea urbană în municipiul Bălți.
La rândul său, Valentina Casian, primar de Strășeni, speră că comunitatea locală se va implica și mai mult în acest proces. „RNRU este o experiență, pe care putem să o învățăm de la colegii noștri, este un transfer de bune practici, este o studiere mai bună a cadrului legal, este o identificare de oportunități și potențial, pe care vom putea să le valorificăm”, a estimat Valentina Casian.
Rețeaua Națională de Revitalizare Urbană din Republica Moldova este un for al autorităților publice locale de nivelul unu și doi (orășenești și municipale), o formațiune neinstituționalizată creată prin libera manifestare a voinței, în vederea realizării în comun a scopurilor și sarcinilor determinate de principiile stipulate în Linii Directoare privind revitalizarea urbană în Republica Moldova, precum și în Declarația și Memorandumul de constituire a Rețelei.
Misiunea Rețelei este de a contribui la consolidarea competitivității și identității orașelor, dezvoltarea urbană integrată, implicarea comunităților locale la îmbunătățirea calității și creșterea atractivității mediului urban în beneficiul cetățenilor, a economiei și a societății în ansamblu prin implementarea abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova. Scopul acesteia constă în consolidarea abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova pentru asigurarea dezvoltării durabile a orașelor.
Abordarea de Revitalizare Urbană sprijină transformările pozitive ale zonelor din oraș care sunt în condiție critică și au nevoie de schimbări sociale, arhitecturale și economice. Până în prezent, 13 orașe dispun de programul de revitalizare urbană, implementând în baza acestuia proiecte în zonele de revitalizare identificate în cadrul unei cooperări intensive dintre APL-uri și comunitățile locale.
Procesul de creare și dezvoltare a Rețelei Naționale de Revitalizare Urbană din Republica Moldova este facilitat de parteneri din Polonia - Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul Polish Aid.