Zece candidați la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii, admiși la proba interviului

  • 27 Noiembrie 2021 10:10
Zece candidați la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii, admiși la proba interviului

Zece candidați la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) au fost admiși la proba interviului.

Comisia specială pentru selectarea candidaturilor s-a întrunit în ședință pentru a examina dosarele depuse și a admis zece persoane la proba interviului, potrivit unui comunicat de presă al Legislativului.

Este vorba despre Victoria Zaharia, Svetlana Doltu, Valeriu Pleșca, Doina Ioana Străisteanu, Vitalie Nagacevschi, Gheorghe Zamisnîi, Dmitrii Russu, Nadejda Burciu, Mihail Durnescu și Ion Schidu. Proba interviului se va desfășura la data de 3 decembrie 2021.

Potrivit Convenției europene pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, membrii CPT sunt aleși dintre personalitățile notorii, recunoscute pentru competența lor în domeniul drepturilor omului sau care au o experiență profesională în domeniile pe care le tratează Convenția.

Rep. Moldova are un reprezentat la CPT, care este ales de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, cu majoritate absolută de voturi, de pe o listă de candidați întocmită de către Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În 1997, Rep. Moldova a ratificat Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. În temeiul Convenției, a fost creat CPT. Rolul Comitetului este de a efectua vizite la locurile de detenție pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și, dacă este cazul, de a adresa statelor recomandări, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău