Zece apicultori au reușit certificarea mierii ecologice pe care o produc

  • 14 Aprilie 2020 17:37
Zece apicultori au reușit certificarea mierii ecologice pe care o produc

Zece apicultori din țară au reușit certificarea mierii ecologice pe care o produc, participând la un proiect finanțat de programul USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Solicitat de IPN, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ștefan Condratiuc, a precizat că, pentru a obține astfel de certificare, apicultorii intră inițial în procesul de ajustare conform cerințelor ecologice: schimbă fagurii, vopsesc stupii cu soluții naturale, introduc hrana ecologică pentru albine etc.

Ștefan Condratiuc a menționat că în Moldova este posibil să se facă apicultură ecologică, cu respectarea unei raze de 3 km de la sursa de poluare. Se identifică câmpurile care respectă această condiție, se inițiază procedura de certificare. Dar nu mulți apicultori aplică pentru că, în condițiile prevăzute de certificare, pe an pot avea doar una-două tranșe de cules, de aceea preferă alte zone, unde culesul produsului poate ajunge și la patru tranșe.

Totuși, obținând un astfel de certificat de miere ecologică, apicultorii pot să-și vândă marfa mai scump cu minimum 25 procente. Dar cei care urmăresc un profit mai mare se retrag din condițiile de certificare a mierii ecologice.

În Republica Moldova sunt circa 225 de mii de familii de albine. Majoritatea apicultorilor exportă mierea în Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău