ZDG | Vacanțele de lux ale președintelui Igor Dodon din ultimul deceniu ( Revista presei )

  • 16 Ianuarie 2020 09:41
ZDG | Vacanțele de lux ale președintelui Igor Dodon din ultimul deceniu ( Revista presei )

Revista presei din 16 ianuarie 2020

În primul număr al Ziarului de Gardă din 2020 citiți un amplu articol despre vacanțele de lux ale președintelui Igor Dodon din ultimul deceniu. ZdG a intrat în posesia unor informații și fotografii cu vacanțe din zone exclusiviste și publică o parte din ele în ediția de joi.

Tot aici, citiți detalii despre dosarul în care este vizat Viorel Morari, șeful suspendat din funcție al Procuraturii Anticorupție.

În ediția din 16 ianuarie, Ziarul de Gardă prezintă cititorilor și o serie de prognoze pentru anul 2020, în domeniul politic, economic, precum și meteo.

Cine va fi următorul președinte al celei mai sărace țări din Europa, Maia Sandu sau Dodon? Este întrebarea anului 2020, analizată de expertul Victor Chirilă, într-un comentariu pentru Ziarul Național. Expertul atenționează că realitățile curente nu sunt deloc încurajatoare pentru partidele proeuropene măcinate de discordii, ură, neîncredere, invidie și amatorism. Chiar dacă, potrivit recentelor sondaje, majoritatea electoratului se declară proeuropeană, acest electorat nu mai este unit și motivat așa cum a fost în toamna lui 2016. Or, practica ne demonstrează că cine controlează sistemul are cele mai mari șanse să câștige alegerile. Anume așa s-a întâmplat în toamna lui 2016 și acest lucru ar putea să de repete în toamna lui 2020, dacă, bineînțeles, proeuropenii de toate culorile nu se vor trezi, cât de curând, la realitate. Autorul amintește în acest context și de faptul că Dodon, asistat de socialiștii săi, Moscova și Partidul Democrat, are la cheremul său cea mai performantă mașinărie electorală din istoria R. Moldova, compusă din monopolul mediatic, dominația autorităților centrale și locale, controlul asupra justiției, instituțiilor de forță, mediului de afaceri și nu, în ultimul rând, asistenta substanțială financiară și propagandistică rusă. Și, desigur, „alegătorii patrioți” din Transnistria. Soluția e una: revenirea proeuropenilor la guvernare, nu la toamnă, ci cât mai curând posibil, la toamnă sistemul oligarhic va fi practic de neînvins, dacă nu este zdruncinat acum, scrie Victor Chirilă în Ziarul Național.

Si Cotidianul caută răspuns la întrebarea „Cine îl înfruntă pe Dodon în alegeri? Firul logic ar impune susținerea candidatului pro european cu cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale, iar discuția ar trebui pornită de aici, consideră autorul. Iar momentan Maia Sandu pornește cu prima șansă dacă va decide să candideze. Ping pong-ul de Facebook între PP-DA și PAS nu face decât să alimenteze orgoliile unor membri din cele două partide și să enerveze potențialii votanți. De unde poate să apară un candidat comun „apartinic”? Candidații la prezidențiale nu se scot din joben dacă vrei să câștigi. Mai ales când alegerile bat la ușă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău