ZDG | R. Moldova a devenit galbenă. Sandu a ieșit învingătoare în 5 raioane în care în primul tur câștigase Dodon (Revista presei)

  • 16 Noiembrie 2020 08:49
ZDG | R. Moldova a devenit galbenă. Sandu a ieșit învingătoare în 5 raioane în care în primul tur câștigase Dodon (Revista presei)

Revista presei - 16 noiembrie 2020.

Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova, titrează Gazeta de Chișinău, care subliniază că ea a devenit prima femeie președinte din istoria acestui stat.

Maia Sandu, primul politician care obține atât de multe voturi într-un scrutin electoral, notează Agora.md. Pe lângă faptul că a devenit prima femeie aleasă președinte, lidera PAS, Maia Sandu, a mai înscris un record. Niciun partid sau politician nu a obținut până acum mai multe voturi decât Maia Sandu într-o competiție electorală.

Vot covârșitor în Diaspora: Maia Sandu a fost votată de 93% din cetățenii RM stabiliți în străinătate, titrează Jurnal.md. Majoritatea cetățenilor Repulicii Moldova stabiliți în străinătate și-au dat votul pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale. Candidata PAS a înregistrat un scor zdrobitor de 93 la sută.

R. Moldova a devenit galbenă. Sandu a ieșit învingătoare în 5 raioane în care în primul tur câștigase Dodon, scrie Ziarul de Gardă. Comparativ cu primul tur de scrutin, când pe teritoriul R. Moldova a ieșit învingător Igor Dodon, în turul doi victoria îi aparține Maiei Sandu, care a obținut cele mai multe voturi atât din partea cetățenilor care au votat în țară cât și din partea celor care au votat în diasporă. Una din noutățile celui de-al doilea tur de scrutin este că Maia Sandu a ieșit învingătoare în 5 raioane din țară, unde în primul tur, majoritatea cetățenilor își dăduse votul pentru Igor Dodon: Ungheni, Rezina, Cahul, Căușeni și Anenii Noi. La fel, liderei Partidului Acțiune și Solidaritate îi reușește să „coloreze” în galben alte 2 raioane unde în primul tur de scrutin au obținut victorie Violeta Ivanov (Orhei) și Renato Usatîi (Sîngerei). Alte 3 regiuni câștigate de Usatîi în primul tur i-au revenit lui Igor Dodon în cadrul celui de-al doilea tur – Bălți, Fălești și Drochia, notează Ziarul de Gardă.

Klaus Iohannis, primul lider european care salută victoria Maiei Sandu în cursa pentru alegerile prezidențiale, scrie Anticorupție.md. Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a postat pe Twitter, luni dimineață, un mesaj de felicitare pentru noua lideră de la Chișinău, Maia Sandu. „Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a scris Iohannis pe contul său.

Usatîi a dezvăluit cine l-a îngropat pe Dodon, inclusiv cine i-a scris discursul cu „electoratul parale”: Dodon are probleme la Moscova. I s-a transmis să cedeze conducerea partidului, titrează Ziarul Național. Liderul formațiunii Partidul Nostru susține că Igor Dodon și-a învinuit propria echipă pentru că pierdut alegerile prezidențiale. În speță, Dodon a fost foc și pară împotriva celui care i-a scris discursul cu „electoratul paralel”, care a determinat peste 250 de mii de moldoveni din diaspora să iasă la vot. De asemenea, primarul de Bălți spune că Dodon ar avea probleme mari la Moscova și că oamenii de la Kremlin ar vrea să se disocieze de el și că optează pentru o schimbare la nivelul conducerii PSRM.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău