ZdG | Dosarul fostului șef al Fiscului, Nicolae Vicol, la Curtea Constituțională

  • 12 Martie 2019 11:34
ZdG | Dosarul fostului șef al Fiscului, Nicolae Vicol, la Curtea Constituțională

Curtea Supremă de Justiție a trimis dosarul lui Nicolae Vicol, fostul șef al Serviciului Fiscal de Stat, la Curtea Constituțională, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit sursei citate, instanța supremă a admis cererea privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și a dispus sesizarea Curții Constituționale pentru realizarea controlului de constituționalitate a unei sintagme din articolul 327, Cod Penal, în baza căruia a fost învinuit ex-șeful FISC.

„Dosarul corupției de la Serviciul Fiscal de Stat, unul dintre dosarele de rezonanță din ultimii ani, a fost deschis în 2012, însă descinderile mascaților, soldate cu mai multe rețineri și percheziții, au avut loc vineri, 15 februarie 2013, chiar în ziua în care deputații PLDM și PCRM l-au demis pe democratul Vlad Plahotniuc din funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului și la câteva zile după ce Vlad Filat, liderul de atunci al PLDM, a denunțat acordul Alianței pentru Integrare Europeană, numindu-l pe Plahotniuc „păpușar” și aducându-i mai multe acuzații grave. La scurt timp, și Plahotniuc a adus public acuzații în adresa lui Filat. În acest context, peste doar câteva zile, au apărut mai multe interceptări telefonice dintre Nicolae Vicol și diverși oficiali de rang înalt, printre care și premierul de atunci, Vlad Filat”, notează Ziarul de Gardă. 

În sesizarea depusă la CC, Vasile Nicoară, avocatul lui Vicol, a făcut referire la o hotărâre a CC din octombrie 2018 prin care s-a constatat că nu există niciun text normativ care să definească noțiunea de „urmări grave”, utilizată într-un alt articol din Codul Penal – 328.  Pentru că Nicolae Vicol a fost învinuit în baza art. 327, aliniat 2, litera C, care se referă la „abuzul de putere sau abuzul de serviciu soldat cu urmări grave”, Nicoară le cere judecătorilor de la CC să declare neconstituționale prevederile articolului în baza căruia e judecat clientul său. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău