ZdG: Dosarul fostului președinte al Consiliului raional Criuleni a fost trimis în judecată

  • 13 Iulie 2017 14:46
ZdG: Dosarul fostului președinte al Consiliului raional Criuleni a fost trimis în judecată

Iurie Andriuța, fostul președinte al Consiliului raional Criuleni (CRC) va compărea pe banca acuzaților pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari. Împreună cu acesta, au fost deferiți justiției și fostul vicepreședinte al CRC, dar și un manager de proiecte, finanțate de UE. Ultimii doi sunt acuzați de complicitate la comiterea coruperii pasive și, respectiv, coruperii active. Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a trimis dosarul de învinuire a celor trei în judecată.

Potrivit actului de inculpare, în cursul anului 2014, Președintele raionului Criuleni a extorcat 50 000 de euro de la managerul proiectelor „CBCRuR Waste”, în care CRC are calitatea de lider al partenerilor din Romania și Ucraina și „CRING” – proiect în care CRC a beneficiat de fonduri europene în calitate de partener, scrie Ziarul de Gardă. În schimbul acestei sume, președintele garanta transferul de către Consiliul Raional Criuleni în conturile proiectelor respective a sumei de 2,7 milioane lei, ce constituie partipația de 10% a consilului la finațare a proiectelor.

Astfel, în intervalul lunilor iulie – noiembrie 2014, președintele CRC a primit prin intermediul adjunctului său, de la managerul de proiecte, în total 1,1 milioane de lei – sumă transmisă în 12 rate.

Dacă vor fi găsiți vinovați, fostul președinte împreună cu vicele său riscă pînă la 15 ani închisoare cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate de până la 15 ani.

Iurie Andriuța a fost reținut pe data de 26 aprilie 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău