ANRE a aprobat noi tarife pentru gazele naturale. Cât vor achita consumatorii finali din 1 ianuarie 2022

  • 24 Decembrie 2021 11:20
ANRE a aprobat noi tarife pentru gazele naturale. Cât vor achita consumatorii finali din 1 ianuarie 2022

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, astăzi, în unanimitate, noi tarife la gaze. Începând cu 1 ianuarie 2022, consumatorii casnici vor achita un tarif de peste 10 lei și 19 pentru un metru cub de gaze. Cu TVA inclus acesta se va ridica la puțin peste 11 lei, transmite Radio Chișinău.

În anul 2022, Societatea „Moldovagaz” va cumpăra gaze de la gigantul rus „Gazprom” la un preț de 430 de dolari.

Octavian Calmâc, director al ANRE, a spus că tariful a fost diminuat ușor față de cel provizoriu aprobat în luna noiembrie.

„Astfel, avem prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale de presiune înaltă tariful fiind de 8268 de lei pe mia de metri cubi, presiune medie – 8586 de lei pentru 1000 m.c. și presiune joasă, de fapt cea care se referă la consumatorii casnici, este de 10196 de lei pentru 1000 de metri cubi.”

Cu taxa pe valoare adăugată la tarif inclusă ar fi vorba de un preț final de puțin peste 11 lei pentru un metru cub de gaze pentru consumatorii casnici.

Vom preciza că membrul Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Alexandr Șevciuk, a sugerat în ședința ANRE că o solicitare de revizuire, în creștere, a tarifului la gaz ar putea fi făcută de furnizorul de gaz la mijlocul primăverii.  Potrivit estimărilor sale, atunci se va forma o deviere de circa 70 de milioane de lei din cauza cursului de referință fluctuant aplicat la calcule.

Iar șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban a declarat la Jurnal TV, în ajunul aprobării noului tarif la gaz, că tendințele pe piața internațională indică o creștere a prețurilor în continuare la gaz.

„Nu știu care va fi prețul (de achiziție) pentru ianuarie. Noi nu avem încă datele dar urmărind ce se întâmplă pe piețele din UE, evident, că prețul de achiziție pentru noi în ianuarie, februarie va crește.”

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, Rep. Moldova a negociat prelungirea acordului de livrare a gazelor cu monopolistul rus „Gazprom pe o perioadă de cinci ani la un preț de achiziție, începând cu 1 noiembrie, de 450 de dolari  pentru o mie de metri cubi de gaz. Pentru perioada noiembrie-martie, Guvernul a pus în aplicare pentru cetățeni un pachet de plăți compensatorii în valoare de 1,6 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău