ZDG: Costul unui vot oferit candidatului Partidului Șor a fost de 865 de lei (Revista presei)

  • 22 Mai 2018 09:36
ZDG: Costul unui vot oferit candidatului Partidului Șor a fost de 865 de lei (Revista presei)

Revista presei - 22 mai 2018.

Ion Ceban și Andrei Năstase sunt cei doi candidați care pornesc în bătălia pentru Chișinău în turul II, scrie Adevărul. Aparent cu șanse egale, Ion Ceban este cu puțin în față, datorită faptului că Andrei Năstase s-ar putea să nu urnească integral electoratul unionist susține ziarul. Numărul mic de participanți precum și prezența slabă la vot a tinerilor au dat toate calculele peste cap, iar Ion Ceban a obținut un scor cu mult mai bun decât se spera. În aceeași situația s-a aflat și Andrei Năstase ce a reușit să răstoarne "prognozele", între ghilimele, deoarece nu a existat nici un sondaj real în Republica Moldova, ci doar comenzi politice electorale.
Potrivit Adevărul, în turul IIva fi o prezență mai slabă la vot, iar prezența mai slabă va fi dată de electoratul unionist și european demobilizat. Poate că Ceban nu va lua voturi mai multe, dar va obține sigur procente mai bune.
Potrivit publicației, indiferent cine va veni la conducerea Chișinăului el va trebui să facă mai mult, ori mai mult nu se poate face decât cu sprijinul României. Că o fi Ceban, că o fi Năstase, ei vor trebui să se îmblânzească și să accepte ajutorul de la București și care se dă necondiționat.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că ar trebui să-i fim recunoscători Silviei Radu. Dacă nu candida, Ion Ceban câștiga din primul tur și aveam un primar cu stea sovietică în frunte și binecuvântare de la Putin, spre dezamăgirea și rușinea tuturor care s-au despărțit de trecutul sovietic fără regrete.
Dacă în turul doi se va atesta o prezență la vot similar cu cea din primul tur, de circa 36 la sută, Năstase nu îl va putea învinge pe Ceban, decât apelând la electoratul Silviei Radu și cel al „râsurilor” de Codreanu și Munteanu. Ultimii, posibil, vor face abstracție de ofensele care li s-au adus și își vor îndemna alegătorii să-l voteze în turul doi pe liderul PDA. Nu și Silvia Radu, căci ea nu este politician. Ce va face PD? Se întreabă autorul. Cel mai probabil, îi va întinde lui Năstase „mărul otrăvit” refuzat de Maia Sandu în prezidențiale, dar îl va sprijini pe Ceban, care, dacă va câștiga, și-ar putea suspenda în schimb apartenența de partid, ca să nu compromită prea mult guvernarea și să nu avantajeze prea mult PSRM. Nu Silvia Radu, ci Ion Ceban se arată să fie adevăratul candidat al lui Plahotniuc, conchide Ziarul Național.

Ziarul de Gardă a calculat cât i-a costat un vot pe concurenții electorali. În timp ce pe unii candidați, deși au obținut scoruri modeste, voturile nu i-au costat niciun leu, alții „au plătit” câte 865 de lei pentru un singur vot. Cei mai mulți candidați învingători i-a avut Partidul Democrat din R. Moldova, care, cu cheltuieli modeste, de puțin peste 70 de mii de lei, s-a impus în 4 localități, cu excepția mun. Chișinău și Bălți, unde PDM nu a avut candidați, dar și a comunei Jora de Mijloc, unde învingătoare a ieșit reprezentanta Partidului ȘOR.

Astfel, în raport cu voturile obținute, Partidul Șor a plătit 865 de lei pentru un vot. Pe locul doi după raportul cheltuieli/voturi obținute, se plasează Partidul Liberal, care a avut un singur candidat la locale, pe Valeriu Munteanu, în mun. Chișinău. Pentru Munteanu au votat 8 078 de persoane. Liberalii au cheltuit 203 lei pentru un singur vot pro-Munteanu. Partidul Socialiștilor a înaintat cei mai mulți candidați în această campanie, 6 la număr, cheltuind aproape 2,5 milioane de lei. Fiecare vot obținut i-a costat pe socialiști 25 de lei. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a avut în această campanie candidați în trei localități și cheltuieli de peste 350 de mii de lei, costul fiecărui vot obținut fiind de 5 lei. Silvia Radu, candidata independentă la scrutinul de duminică a „plătit” pentru un singur vot 7,53 de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău