ZDG: Congresul controverselor la Chișinău cu Dodon, patriarhul Kiril I și un oligarh rus (Revista presei)

  • 26 Iulie 2018 09:43
ZDG: Congresul controverselor la Chișinău cu Dodon, patriarhul Kiril I și un oligarh rus (Revista presei)

Revista presei - 26 iulie 2018.

Ziarul de Gardă împlinește 14 ani de existență. În ediția de astăzi găsiți un reportaj din s. Călinești, Fălești, localitatea cu cei mai mulți abonați ZdG din zona de nord a R. Moldova.

Ziarul de Gardă mai scrie despre doi procurori din Oficiul Ciocana al Procuraturii Chișinău au scăpat de arest, fiind cercetați sub control judiciar, într-un dosar legat de mită și despre cum dosarele unor judecători reținuți pentru implicare în spălarea a 20 de miliarde de USD au rămas fără sentință.

Sub titlul „Congresul controverselor la Chișinău cu Dodon, patriarhul Kiril I și un oligarh rus”, ZdG scrie despre Congresul Mondial al Familiilor, care va avea loc în septembrie, sub egida preșdintelui Dodon.

Portalul Unimedia reține o nouă amenințare a lui Ilan Șor, de data aceasta la adresa organizațiilor nonguvernamentale. După ce ONG-urile din domeniul Drepturilor Omului au condamnat recent discursul cu amenințări făcut de Șor la adresa jurnaliștilor, primarul de Orhei a declarat că atunci când va veni la guvernare, va adopta o lege potrivit căreia activitatea ONG-urilor va fi considerată ilegală. „Acest comportament este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență. El nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități”, se arată într-o declarație publică a ONG-urilor. UNIMEDIA amintește că amenințările primarului de Orhei, Ilan Șor, la adresa jurnaliștilor, dintr-un video postat pe pagina sa de Facebook, au ajuns și în vizorul Procuraturii Generale. 

Este absolut revoltător cum un personaj al cărui nume este menționat de 74 de ori în ultimul raport al Kroll vine din Orhei și face legea la Chișinău, comentează și Evenimentul Zilei acțiunile primarului Ilan Șor. Într-o țară normală, tot acest conglomerat de fapte penale, afaceri oneroase și proferarea unor amenințări brutale ar fi trebuit să îl arunce demult după gratii pe acest Robin Hood pe invers care fură de săraci și împarte firimituri săracilor din ograda sa. Deși retorica sa belicoasă ține mai degrabă de lumea a treia, plină de discurs de ură și instigare la violențe, nimeni din autoritățile statului nu s-a sinchisit să îl întrebe de sănătate pe acest omuȘor. ONG-uri pe drepturile omului și cele pe media a fost singurele care au cerut măsuri pentru un astfel de comportament. La rândul său, Avocatul Poporului i-a cerut Procurorului General, Eduard Harunjen, ca el și instituția sa să lucreze în cadrul legal pe acest episod. De altfel acesta este și un poate ultim test pentru a vedea încă o dată gradul de subordonare a sistemului de justiție din R. Moldova față de politic, din moment ce protestele Partidului Șor se desfășoară braț la braț cu cele ale simpatizanților partidului de guvernare”, scrie EVZ.

 

„Ar fi timpul să i se atribuie Curții Constituționale și validarea alegerilor locale”, consideră expertul Nicolae Osmochescu, citat de Evenimentul Zilei. Opinia fostului judecător la Curtea Constituțională a fost exprimată în cadrul unor dezbateri publice privind situația de conflict generată de invalidarea alegerilor de la Chișinău, organizată de Agenția de presă IPN. Profesorul susține că, atât Constituția, Codul electoral precum și alte legi ordinare, permit organizarea și buna desfășurare a alegerilor. Problema constă în faptul cum este interpretată o normă sau alta și cum este aplicată o sancțiune sau alta. În cazul alegerilor din Chișinău, toate trei instanțe nu au sancționat participanții la concurs, ci cei aproximativ 300 de mii de alegători care au participat la alegeri, privându-i de dreptul lor fundamental politic de a alege și de a fi ales.

 

Noi trăim în minciună”, constată jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-un editorial pe Cotidianul.   „Ei cred că-și pot masca propagandistic proasta guvernare și hoțiile. Ne tot spun că negrul e alb și cred că ne-au convins. Minciuna ucide orice relație. Mai devreme sau mai târziu o ucide. Iar în politică, efectele minciunii sunt grave. Pot distruge o țară, pot genera război. O mașinărie întreagă lucrează zi și noapte la crearea campaniilor de intoxicare a opiniei publice în favoarea lor – de fapt, în favoarea unui individ bolnav de putere. Această mașinărie transformă metodic anormalul în normalitate, viciul în virtute, minciuna în adevăr, iar furtul în profesie onorabilă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău