ZDG: Chiar dacă România este țara care oferă sprijin financiar R.Moldova, Dodon nu a efectuat nici o vizită la București

  • 01 Noiembrie 2018 09:48
ZDG: Chiar dacă România este țara care oferă sprijin financiar R.Moldova, Dodon nu a efectuat nici o vizită la București

Partidul de guvernământ din Moldova adoptă o poziție populistă înainte de alegeri și ar putea chiar să recurgă la o alianță post-electorală cu forțele politice pro-ruse, potrivit unei analize a Evenimentului Zilei. Experții se tem de scenariul unei alianțe postelectorale dintre Partidul Democrat și forțele pro-ruse care va pune capăt sau chiar va distruge relațiile cu UE, după ce Moldova a semnat în 2014 un Acord de Asociere cu blocul european.

În această perioadă, Bruxelles-ul și-a pierdut încrederea în intențiile Partidului Democrat de a reforma țara pe linii democratice, conform principiilor statului de drept. Partidul Democrat se află în proces de rebranding ideologic, trecând de la o poziție proeuropeană la o poziție „pro-Moldova”, cu unele elemente populisto-naționaliste. Analiștii politici văd această schimbare în doctrina Partidului Democrat, ca semn al unei tranziții spre autocrație, scrie publicația.

Timpul scrie despre cadourile primite de Dodon de la Putin - embargoul pe fructe rămâne valabil, dar i-a oferit 11 Kamazuri pentru serviciile comunale – titrează publicația. În cursul vizitei la Moscova a liderului Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele rus Vladimir Putin va anunța anumite decizii menite să sporească popularitatea lui Dodon și a partidului său socialist, înaintea alegerilor parlamentare din Moldova, programate pentru februarie, scrie „Kommersant” care citează surse diplomatice implicate în pregătirea întrevederii președinților.

Potrivit surselor, nici de aceasta data nu vor fi semnate acorduri dintre cele doua țări, inclusiv mai vechea promisiune a Kremlinului de a ridica embargoul asupra importurilor de produse agricole din Moldova. „Dar acest lucru nu exclude posibilitatea ca Moscova, în gest de bunăvoință, să nu ia decizii în direcția moldovenească cu scopul de a-l susține pe Dodon și partidul său înainte de alegerile importante din Moldova”, scrie publicația.

Rezultatul întâlnirii lui Dodon cu Putin: 2019 – anul R. Moldova în F. Rusă, 2020 – anul F. Ruse în R. Moldova – titrează și Ziarul de Gardă. Publicația subliniază în acest context faptul că Dodon nu a efectuat nici o vizită în România și Ucraina. Chiar dacă România este țara care oferă un sprijin financiar substanțial pentru repararea grădinițelor, spitalelor, pentru alte proiecte în educație și sănătate de care beneficiază toți cetățenii, indiferent de etnie sau viziune politică, Igor Dodon a reușit doar o întrevedere cu ambasadorul României, în satul său de baștină, Sadova, unde ambasadorul Daniel Ioniță a participat la inaugurarea grădiniței reparate din fondurile statului vecin.

Igor Dodon nu a avut, de asemenea, nicio întâlnire cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, sau cu premierul de la Kiev, Vladimir Groisman, care a întreprins o vizită la Chișinău. Nu există date despre vreo întâlnire a președintelui Dodon cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatîșin. Mai mult ca atât, Dodon și-a permis declarații acuzatoare la adresa ambelor state, ceea ce a scandalizat opinia publică și a dus la răcirea relațiilor cu ambele state vecine, amintește Ziarul de Gardă.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă aflați detalii despre istoria complexului locativ „Palmieri și stele” din capitală, în care peste 500 de familii au investit aproximativ 10 milioane de euro. Fondatorii afacerii au fost reținuți, apoi eliberați, iar administratorii insolvenței celor două companii implicate în proiect nu găsesc soluțiile pentru ca imobilele să fie finalizate.

Tot în Ziarul de Gardă găsiți și un reportaj de la Institutul de Medicină Urgentă despre pacienții operați de urgență, anesteziologi și probleme morale între relația dintre aceștia.

Alexandru Vakulovski revine într-un editorial pe portalul Deschide.md la dosarul agricultorilor moldoveni depus la CEDO, în care Rusia a fost recunoscută drept vinovată de sechestrarea pământurilor. Rusia e obligată să plătească despăgubiri moldovenilor cărora li s-au furat pământurile, dar câștigurile nici nu contează, sunt atât de mici că oamenii nu vor altceva decât să-și lucreze hectarele. Dar, deși Rusia e vinovată, nu mai puțin vinovată e și Moldova, continuă autorul, care denunță faptul că separatiștii se plimbă acum nestingheriți prin Europa, cu plăcuțe de înmatriculare moldovenești, iar agricultorii din Dubăsari sunt departe de a-și fi rezolvat problemele, deși au câștigat la CEDO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău