ZDG | Averea imobiliară a familiei unui șef important dintr-o instituție subordonată Guvernului (Revista presei)

  • 07 Martie 2019 09:46
ZDG | Averea imobiliară a familiei unui șef important dintr-o instituție subordonată Guvernului (Revista presei)

Revista presei - 7 martie.

Alegerile din februarie continuă să fie tema principală dezbătută de presa de la Chișinău.

Făcând o sinteză a scrutinului parlamentar, Ziarul Național notează că scorul electoral al Blocului ACUM reflectă doza de optimism din societatea noastră că politica poate fi făcută și altfel, Caravana electorală a PDM-ului a fost una eficientă în campanie, socialiștii au profitat de capitalul de imagine al președintelui Igor Dodon, iar Partidul „Șor” este un model clasic al populismului de marcă inferioară, cu rol de partid-satelit pentru PDM. Experta Aurelia Peru vorbește într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL despre posibilele scenarii ale viitoarei guvernări din R. Moldova. Ea atenționează că fenomenul Plahotniuc „s-a încarnat viguros în sistemul politic moldovenesc. Este un model care derogă de la democrația europeană și demonstrează că locul doctrinelor clasice este preluat, substituit de pseudo-doctrina leadership-ului inspirat dintr-un altfel de autoritate decât cea morală, intelectuală, spirituală. Reguli dure, uneori incalificabile, din lumea afacerilor, dictează azi politicul moldovenesc. Dacă va respecta regula consecvenței politice, Vlad Plahotniuc ar trebui să devină prim-ministru, funcție dorită încă în 2016. Totodată, experta nu admite în niciun caz o coaliție de guvernare între PDM-ACUM. Asta ar fi începutul sfârșitului pentru blocul care trebuie să facă primii pași în politică la nivelul puterii legislative. În rest, totul e posibil. Inclusiv o alianță între PDM și PSRM doar pentru legitimarea unui Guvern”, citim în Ziarul Național.

Analistul politic Vlad Țurcanu, citat de IPN este de părere că opoziția pe care o formează blocul electoral ACUM DA PAS este una de neîndublecat în Parlamentul nou ales. Situația este diferită de ceea ce a avut loc la precedentele alegeri parlamentare când anumite formațiuni politice au fost mai dispuse pentru negocieri cu Partidul Democrat. Potrivit expertului, mai natural, în situația de față pare a fi faptul că Partidul Democrat s-ar simți mai confortabil cu Partidul Socialiștilor. „Chemarea blocului ACUM la negocieri, criticarea lui pentru faptul că nu acceptă este mai mult un mod al PDM de a se poziționa din punct de vedere tactic pentru ca să spună mai apoi societății și europenilor că a încercat, dar că cei de la ACUM nu doresc”, explică Vlad Țurcanu.

Portalul Agora scrie cât de bine au reușit alegătorii din c. 33 să-i deosebească pe cei doi candidați Năstase. Publicația notează că independentul Andrei Nastas, cu nume similar liderului PPDA Andrei Năstase, a ieșit pe ultimul loc după numărul de voturi în circumscripția nr. 33, în care a candidat, după cum arată procesele verbale publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Nastas, care în timpul campaniei nu s-a afișat niciodată la dezbateri sau în fața presei, a acumulat 459 de voturi, față de 14 mii acumulate de liderul PPDA. În campania electorală AGORA a mers la Sîngera pentru a vedea cât de bine localnicii fac diferența dintre Nastas și Năstase. În timp ce unii localnici știau cu exactitate care e diferența dintre cele două persoane cu nume asemănătoare, alții spuneau că nu-l cunosc pe niciunul dintre cei doi.

În paginile „EXCLUSIV” ale Ziarului de Gardă găsiți un interviu cu tânărul Dorin Frăsâneanu, fost candidat la alegerile parlamentare în circumscripția de la Est de R. Moldova și cel care i-a adresat președintelui Dodon mai multe întrebări incomode în cadrul unei întâlniri de la Moscova.

În Ziarul de Gardă citiți cum un dosar penal dosit de Procuratura Anticorupție a condus reporterii de gardă spre averea imobiliară a familiei unui șef important dintr-o instituție subordonată Guvernului. De asemenea, aflați detalii noi despre dosarul fostului șef al FISC-ului, Nicolae Vicol.

În același număr vedeți cum se descurcă mamele copiilor cu boli rare și care este atitudinea statului față de aceste familii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:53 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău