ZdG: „Luați-vă mixtul, dați-ne miliardul” (Revista presei)

  • 18 Septembrie 2017 09:30
ZdG: „Luați-vă mixtul, dați-ne miliardul” (Revista presei)

Revista presei din 18 septembrie 2017

CHIȘINĂUL FIERBE! - titrează Evenimentul Zilei care scrie despre protestul de ieri. Manifestanții au cerut abrogarea de urgență a legii cu privire la schimbarea sistemului electoral.

„Luați-vă mixtul, dați-ne miliardul”, titrează și Ziarul de Gardă, care notează că la mitingul pentru anularea modificării sistemului electoral au participat câteva mii de oameni. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale în fața Parlamentului și au cerut revenirea la sistemul proporțional de vot, îmbunătățirea acestuia cu amendamentele propuse de organizațiile internaționale de profil, demonopolizarea pieței mediatice, publicarea celui de-al doilea Raport Kroll. O altă cerință a protestatarilor este timp de emisie săptămânal la postul public de televiziune pentru reprezentanții opoziției.

Dodon nu ratează nicio ocazie să-și ceară scuze de la ruși, titrează portalul Deschide.md după ce acesta și-a exprimat „regretul pentru acțiunile provocatoare ale majorității parlamentare și a Guvernului de la Chișinău în adresa Rusiei” la întâlnirea cu preşedinta parlamentului rus Valentina Matvienko.

Adevărul scrie „De ce nu-l primeşte nimeni pe Dodon”. Fiind  întrebat în cadrul unei emisiuni dacă a fost invitat să facă vizite oficiale în Ucraina sau România, singurii vecini ai Republicii Moldova, Dodon a dat un răspuns decupat din analele diplomaţiei sovietice din anii '50. Nu a primit invitaţie, dar... a trimis nişte liste de probleme care, în opinia sa, trebuie clarificate. Autorul scrie că la Bruxelles, acesta  nu va mai fi niciodată invitat, după ce i-a cerut Uniunii Europene să stea de vorbă (ca la un sfat de familie din Donduşeni!) cu Moscova despre traseul european al Republicii Moldova, oamenii au înţeles cu cine au de-a face. În lumea civilizată, când stai cu mâna întinsă după împrumuturi, ca să nu dai faliment mâine, nu e recomandat să faci pe nebunul, că te faci de râs”, citim în Adevărul.

Comentând divergențele dintre președinție și guvern pe tema deplasării militarilor la exerciții NATO, editorialistul Nicolae Negru se întreabă „Cu ce se aleg cetățenii din această confruntare caraghioasă? Unii - cu impresia că președintele lor luptă ca un zmeu pentru „neutralitate”, dar nu are „împuterniciri”, alții - că strofoleala semipreședintelui e fără sens, iar decretele prezidențiale - sunt foaie verde, că Dodon nu urmărește neapărat să obțină vreun rezultat, cât să-și impresioneze finanțatorii „din Bahamas”, cărora le displace profund faptul că militarii moldoveni „neutri” se antrenează peste hotare, scrie autorul… Ceea ce se vede cu claritate e că statul Republica Moldova se cutremură din temelie, Constituția sa e folosită ca o cârpă de șters cizmele chiar de șeful statului, de politicienii care, în mod paradoxal, s-au declarat cei mai aprigi apărători ai „statalității”, constată editorialistul Ziarului Național.

Portalul Tribuna constată că „preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon este tot mai mult încorsetat în acţiuni, impus să se manifeste doar în anumite limite, astfel încât să nu dea mari bătăi de cap guvernării. Având drept de iniţiativă legislativă, şeful statului practic nu are nici o şansă de a promova legi, decât dacă acestea convin majorităţii parlamentare. Igor Dodon e strâns cu uşa la perete, de aceea e impus să iasă în ofensivă. Iată de ce el vorbeşte tot mai des despre proteste şi iată de ce apelează la unicul aliat pe care-l are – un număr important de alegători. De aceea, presupune autorul, protestele anunţate de Igor Dodon şi de socialişti vor fi o luptă pe viaţă şi pe moarte între adepţii şefului statului şi guvernare, iar miza va fi supravieţuirea politică şi şansele de viitor. Şi cel mai probabil Igor Dodon nu se va opri nici măcar sub ameninţarea impeachment-ului, care răsună tot mai des în ultimul timp”, scrie Tribuna.md. 

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei, titrează Timpul, care observă că primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova. Este de înţeles că inamicii politici ai lui Dorin Chirtoacă îşi doresc ca acesta să fie înlăturat definitiv din funcţie, dar şi din viaţa politică. Şi este, de asemenea, clar că aceşti inamici sunt, în primul rând, socialiştii lui Igor Dodon, care îl vor doborât pe Dorin Chirtoacă din fruntea Primăriei cu atâta osârdie pentru că asta le-ar aduce nu doar controlul asupra întregului municipiu Chişinău, ci şi un intens sentiment de satisfacţie, având în vedere că au pierdut bătălia electorală atât în 2011, cât şi în 2015. În același timp, ziarul scrie că multe  dintre atacurile la adresa lui, unele de o violenţă nemaivăzută, provin din partea celor care, în trecut, l-au susţinut pe primarul Chişinăului”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
21 °C
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
20 °C
Mar
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău