ZdG: „Luați-vă mixtul, dați-ne miliardul” (Revista presei)

  • 18 Septembrie 2017 09:30
ZdG: „Luați-vă mixtul, dați-ne miliardul” (Revista presei)

Revista presei din 18 septembrie 2017

CHIȘINĂUL FIERBE! - titrează Evenimentul Zilei care scrie despre protestul de ieri. Manifestanții au cerut abrogarea de urgență a legii cu privire la schimbarea sistemului electoral.

„Luați-vă mixtul, dați-ne miliardul”, titrează și Ziarul de Gardă, care notează că la mitingul pentru anularea modificării sistemului electoral au participat câteva mii de oameni. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale în fața Parlamentului și au cerut revenirea la sistemul proporțional de vot, îmbunătățirea acestuia cu amendamentele propuse de organizațiile internaționale de profil, demonopolizarea pieței mediatice, publicarea celui de-al doilea Raport Kroll. O altă cerință a protestatarilor este timp de emisie săptămânal la postul public de televiziune pentru reprezentanții opoziției.

Dodon nu ratează nicio ocazie să-și ceară scuze de la ruși, titrează portalul Deschide.md după ce acesta și-a exprimat „regretul pentru acțiunile provocatoare ale majorității parlamentare și a Guvernului de la Chișinău în adresa Rusiei” la întâlnirea cu președinta parlamentului rus Valentina Matvienko.

Adevărul scrie „De ce nu-l primește nimeni pe Dodon”. Fiind  întrebat în cadrul unei emisiuni dacă a fost invitat să facă vizite oficiale în Ucraina sau România, singurii vecini ai Republicii Moldova, Dodon a dat un răspuns decupat din analele diplomației sovietice din anii '50. Nu a primit invitație, dar... a trimis niște liste de probleme care, în opinia sa, trebuie clarificate. Autorul scrie că la Bruxelles, acesta  nu va mai fi niciodată invitat, după ce i-a cerut Uniunii Europene să stea de vorbă (ca la un sfat de familie din Dondușeni!) cu Moscova despre traseul european al Republicii Moldova, oamenii au înțeles cu cine au de-a face. În lumea civilizată, când stai cu mâna întinsă după împrumuturi, ca să nu dai faliment mâine, nu e recomandat să faci pe nebunul, că te faci de râs”, citim în Adevărul.

Comentând divergențele dintre președinție și guvern pe tema deplasării militarilor la exerciții NATO, editorialistul Nicolae Negru se întreabă „Cu ce se aleg cetățenii din această confruntare caraghioasă? Unii - cu impresia că președintele lor luptă ca un zmeu pentru „neutralitate”, dar nu are „împuterniciri”, alții - că strofoleala semipreședintelui e fără sens, iar decretele prezidențiale - sunt foaie verde, că Dodon nu urmărește neapărat să obțină vreun rezultat, cât să-și impresioneze finanțatorii „din Bahamas”, cărora le displace profund faptul că militarii moldoveni „neutri” se antrenează peste hotare, scrie autorul… Ceea ce se vede cu claritate e că statul Republica Moldova se cutremură din temelie, Constituția sa e folosită ca o cârpă de șters cizmele chiar de șeful statului, de politicienii care, în mod paradoxal, s-au declarat cei mai aprigi apărători ai „statalității”, constată editorialistul Ziarului Național.

Portalul Tribuna constată că „președintele Republicii Moldova, Igor Dodon este tot mai mult încorsetat în acțiuni, impus să se manifeste doar în anumite limite, astfel încât să nu dea mari bătăi de cap guvernării. Având drept de inițiativă legislativă, șeful statului practic nu are nici o șansă de a promova legi, decât dacă acestea convin majorității parlamentare. Igor Dodon e strâns cu ușa la perete, de aceea e impus să iasă în ofensivă. Iată de ce el vorbește tot mai des despre proteste și iată de ce apelează la unicul aliat pe care-l are – un număr important de alegători. De aceea, presupune autorul, protestele anunțate de Igor Dodon și de socialiști vor fi o luptă pe viață și pe moarte între adepții șefului statului și guvernare, iar miza va fi supraviețuirea politică și șansele de viitor. Și cel mai probabil Igor Dodon nu se va opri nici măcar sub amenințarea impeachment-ului, care răsună tot mai des în ultimul timp”, scrie Tribuna.md. 

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei, titrează Timpul, care observă că primarul Chișinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova. Este de înțeles că inamicii politici ai lui Dorin Chirtoacă își doresc ca acesta să fie înlăturat definitiv din funcție, dar și din viața politică. Și este, de asemenea, clar că acești inamici sunt, în primul rând, socialiștii lui Igor Dodon, care îl vor doborât pe Dorin Chirtoacă din fruntea Primăriei cu atâta osârdie pentru că asta le-ar aduce nu doar controlul asupra întregului municipiu Chișinău, ci și un intens sentiment de satisfacție, având în vedere că au pierdut bătălia electorală atât în 2011, cât și în 2015. În același timp, ziarul scrie că multe  dintre atacurile la adresa lui, unele de o violență nemaivăzută, provin din partea celor care, în trecut, l-au susținut pe primarul Chișinăului”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău