Yemen: SUA și UE condamnă atacurile houthi la adresa Arabiei Saudite

  • 09 Martie 2021 08:18
Yemen: SUA și UE condamnă atacurile houthi la adresa Arabiei Saudite

Statele Unite și Uniunea Europeană au condamnat luni noile atacuri atribuite rebelilor houthi din Yemen ce au vizat instalații petroliere ale Arabiei Saudite, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Condamnăm atacurile odioase cu drone și rachete comise de houthi asupra instalațiilor saudite de la Aramco", gigantul energetic al regatului saudit, precum și asupra altor situri, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.

"Aceste atacuri sunt inacceptabile, sunt periculoase și pun în pericol viața civililor, inclusiv a americanilor". "Frecvența atacurilor houthi din Arabia Saudită, a unor astfel de atacuri, nu indică atitudinea unui grup care dorește cu adevărat pacea", a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Rebelii susținuți de Iran "trebuie să demonstreze disponibilitatea de a se angaja într-un proces politic, trebuie pur și simplu să înceteze atacurile și să înceapă negocierile", a insistat Price. El a cerut "tuturor părților să se angajeze serios în favoarea încetării focului și să se angajeze în negocieri sub egida ONU".

Noi atacuri au vizat Arabia Saudită duminică, zi în care coaliția militară condusă de Riad a lansat o operațiune împotriva insurgenților din Yemen cu atacuri asupra capitalei Sana'a, primele după mai multe luni.

Și Uniunea Europeană a reacționat luni.

"Uniunea Europeană condamnă ultimele atacuri cu rachete și drone împotriva Regatului Arabiei Saudite", a spus un purtător de cuvânt, subliniind că UE urmărește "cu îngrijorare atacurile coaliției asupra Sana'a".

"Atacurile asupra civililor sunt inacceptabile. Uniunea Europeană îndeamnă toate părțile aflate în conflict în Yemen să convină fără întârziere încetarea focului. Eforturile recente ale comunității internaționale pentru a crea o dinamică favorabilă unei soluționări politice a conflictului nu trebuie compromise", conform sursei citate.

După venirea la Casa Albă a președintelui Joe Biden pe 20 ianuarie, SUA i-au scos pe rebelii houthi de pe lista neagră a organizațiilor teroriste, unde fuseseră trecuți la sfârșitul mandatului fostului președinte american.

Organizațiile umanitare s-au temut că această punere la index va împiedica livrarea de asistență în Yemen, țară amenințată pe scară largă de foamete.

Washingtonul a numit și un emisar în speranța relansării negocierilor de pace. Violențele s-au înmulțit însă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău