Yemen | Emisarul special al ONU cere prelungirea armistițiului

  • 23 Octombrie 2016 15:33
Yemen | Emisarul special al ONU cere prelungirea armistițiului

Emisarul special al ONU pentru Yemen, Ismail Ould Sheikh Ahmed, a lansat un apel sâmbătă seară la prelungirea cu trei zile a armistițiului, chiar dacă nu s-a obținut în încetare totală a ostilităților, relatează AFP.

"Pentru că cele 72 de ore de încetare a ostilităților vor ajunge la final în curând", Ismail Ould Sheikh Ahmed a îndemnat "părțile să ajungă la un acord pentru o prelungire de cel puțin 72 de ore", potrivit unui comunicat dat publicității pe pagina sa de Facebook.

Armistițiul s-a încheiat la miezul nopții ora locală (sâmbătă, 21.00 GMT).

Ismail Ould Sheikh Ahmed a subliniat că încetarea focului a fost "în general respectată, în pofida violențelor semnalate de ambele părți, în mai multe locuri".

Lupte violente între rebelii houthi și forțele proguvernamentale au izbucnit sâmbătă la frontiera cu Arabia Saudită în ciuda acestui armistițiu în vigoare de trei zile, potrivit unor responsabili militari. În aceste confruntări și-au pierdut viața zece rebeli și patru combatanți guvernamentali.

Armistițiul, care a intrat în vigoare după presiuni internaționale miercuri la ora locală 23,59 (20,59 GMT), a făcut să renască speranțe în legătură cu o posibilă reglementare a conflictului, soldat cu peste 6.900 de morți, 35.000 de răniți și peste trei milioane de persoane strămutate în ultimele 18 luni, potrivit Națiunilor Unite.

"Am observat că în ultimele zile au fost distribuite alimente și ajutoare umanitare în mai multe cartiere afectate și că personalul ONU a reușit să ajungă în zone inaccesibile până acum. Dori să continuăm aceste eforturi și să le extindem în următoarele zile", a explicat emisarul special în comunicatul său.

Armistițiul decretat miercuri seară este a șasea tentativă de încetare a ostilităților de la intervenția, în martie 2015, în Yemen a coaliției arabe sub comandament saudit după ce rebelii houthi au cucerit vaste zone din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău