Yemen | Continuă încălcarea de către rebelii houthi a embargoului asupra armelor (raport ONU)

  • 30 Ianuarie 2022 20:23
Yemen | Continuă încălcarea de către rebelii houthi a embargoului asupra armelor (raport ONU)

Încălcările embargoului asupra armelor impus Yemenului de ONU și recrutarea de copii de către rebelii houthi au continuat în ultimul an, a indicat un raport al experților Națiunilor Unite înaintat Consiliului de Securitate și publicat sâmbătă, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Grupul de experți consideră că toate forțele militare și paramilitare loiale autorităților de la Sanaa se încadrează în" definiția încălcării embargoului asupra armelor, potrivit acestui raport anual de aproximativ 300 de pagini.

"Houthii au continuat să achiziționeze componente cheie pentru sistemele lor de arme de la companii cu sediul în Europa și Asia, folosind o rețea complexă de intermediari pentru a bruia lanțul de control", au precizat experții însărcinați de ONU cu monitorizarea embargoului asupra armelor.

Documentul lor a subliniat că "majoritatea tipurilor de drone aeriene, dispozitive explozive improvizate plutitoare și rachete cu rază scurtă de acțiune au fost asamblate în zonele aflate sub controlul houthi".

Asamblarea beneficiază de componente (motoare, electronice etc.) "achiziționate în străinătate folosind o rețea complexă de intermediari din Europa, Orientul Mijlociu și Asia", au insistat experții fără a putea confirma afirmațiile Statelor Unite despre o implicare directă a Iranului în încălcări.

Teheranul, deși a recunoscut sprijinul politic pentru houthi, a negat întotdeauna că le-a furnizat arme.

"Componentele sistemelor de arme și alte echipamente militare continuă să fie furnizate pe uscat forțelor houthi de către persoane și entități cu sediul în Oman", potrivit experților.

Pe lângă Iran, cealaltă țară din regiune care menține canale oficiale de comunicare cu houthi este sultanatul Oman care împarte frontiera cu Yemenul, au reamintit ei.

Experții au dezvăluit că lansarea în largul mării de dispozitive explozive improvizate direct din zonele controlate de houthi a "crescut considerabil" în ultimul an.

Reacționând împotriva folosirii copiilor în război, ei au recomandat "părților în conflict să se abțină de la utilizarea școlilor, taberelor de vară și moscheilor pentru a recruta copii" și "și-au exprimat intenția de a impune sancțiuni persoanelor care participă la aceste acte".

Cu fotografii în sprijin, raportul lor multiplică exemplele de copii antrenați de houthi și supuși ideologiei lor. Experții au precizat că dispun de o listă cu 1.406 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, recrutați de houthi care au murit pe câmpul de luptă în 2020.

Raportul ONU a mai indicat că "atacurile aeriene ale coaliției militare" conduse de Arabia Saudită în sprijinul guvernului yemenit continuă "să provoace victime în rândul civililor" în războiul din Yemen care a durează de peste șapte ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău