Yemen | Coaliția arabă, pe o listă neagră a ONU pentru uciderea de copii

  • 06 Octombrie 2017 11:35
Yemen | Coaliția arabă, pe o listă neagră a ONU pentru uciderea de copii

Coaliția arabă angajată în războiul din Yemen sub conducerea Arabiei Saudite figurează pe o listă neagră a țărilor și entităților care au comis în 2016 crime sau acte de mutilare asupra copiilor, făcută publică joi de ONU, relatează AFP.

Această coaliție figurează într-o anexă a raportului anual al secretarului general al ONU privind copiii și conflictele armate. Documentul notează totuși că această coaliție se numără printre statele sau entitățile care au luat măsuri pentru a limita consecințele angajamentului lor militar asupra copiilor.

Fără a menționa Arabia Saudită, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat joi într-un comunicat că "peste 8.000 de copii au fost uciși sau mutilați în conflicte în 2016" în "atacuri inacceptabile".

Obiectul acestui raport anual nu este doar de a denunța abuzurile comise împotriva copiilor, ci și de a determina părțile implicate în conflict să ia măsuri pentru a limita consecințele asupra copiilor, a adăugat Antonio Guterres.

În acest sens, el s-a declarat 'încurajat' de faptul că "mai multe guverne și mai mulți actori non-statali lucrează cu Națiunile Unite pentru acest obiectiv".

Este pentru prima dată când această Coaliție pentru a restaura legitimitatea Yemenului, creată în 2015, figurează pe lista neagră a ONU.

În august, Riadul a precizat într-un comunicat că alianța sa 'respectă pe deplin' obligațiile în materie de drept internațional și drept umanitar.

"În Yemen, acțiunile coaliției au provocat în 2016, în timpul unor atacuri asupra unor școli și spitale, 683 de victime copii în 38 de evenimente verificate", indică reportul secretarului general al ONU.

Anexa acestuia, în ceea ce privește Yemenul, îi incriminează de asemenea pe rebelii houthi (cu care se luptă coaliția arabă), forțele guvernamentale yemenite și organizația jihadistă Al-Qaida ca entități responsabile de abuzuri asupra unor copii fără să fi luat măsuri pentru a-i proteja.

În 2016, predecesorul lui Antonio Guterres, Ban Ki-moon, a decis să retragă coaliția din proiectul de listă neagră anexat la raportul anual din 2015 privind copiii și conflictele.

Media au relatat despre amenințări ale Arabiei Saudite cu renunțarea la finanțarea unor programe umanitare ale ONU. Arabia Saudită a negat orice presiune.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău