Yemen: Statele Unite supraveghează un convoi maritim iranian

  • 21 Aprilie 2015 15:29
Yemen: Statele Unite supraveghează un convoi maritim iranian

Statele Unite ale Americii (SUA) și-au deplasat portavionul Roosevelt mai aproape de coastele Yemenului și supraveghează un convoi de nave iraniene care s-ar putea îndrepta spre această țară.

Arabia Saudită și-a continuat marți, 21 aprilie, raidurile aeriene împotriva rebelilor șiiți, informează AFP.

Desfășurarea maritimă nu înseamnă neapărat o intervenție americană directă, cum este o interceptare sau o inspectare a unor nave iraniene, au ținut să sublinieze responsabili americani.

Coaliția condusă de Arabia Saudită a desfășurat raiduri aeriene împotriva capitalei yemenite Sanaa, unde explozii declanșate luni de raiduri împotriva unei ținte militare rebele au făcut 38 de morți printre civili, potrivit unui nou bilanț.

De asemenea, 532 de oameni au fost răniți, potrivit acestui bilanț, elaborat marți de patru spitale din oraș. Victimele au fost rănite în exploziile importante care au urmat raidurilor coaliției, îndreptate împotriva unui depozit de rachete unde erau depozitate inclusiv arme și muniții.

Baza vizată se află la Faij Attan, o colină care se află la sud de Sanaa. Aproximativ zece case vecine au fost distruse și o benzinărie a luat foc.

Pierderile rebelilor rămân necunoscute, aceștia neoferind niciodată informații cu privire la numărul de morți și răniți din rândurile lor.

Noile raiduri ale coaliției au vizat marți dimineața pozițiile rebelilor la est, vest și nord de capitală, potrivit locuitorilor.

Statele Unite ale Americii (SUA) și-au apropiat portavionul Roosevelt de Yemen și 'supraveghează' un convoi de nave iraniene, care s-ar putea îndrepta spre această țară. Convoiul, considerat suspect, numără 'nouă nave, dintre care două de patrulare' de tip militar, a declarat, pentru AFP, un înalt responsabil american pentru apărare.

'Suspectăm că navele transportau arme și echipamente militare. Dacă încărcătura va fi livrată în Yemen, acest lucru va contribui la o destabilizare și mai mare a țării', a declarat un înalt responsabil american pentru apărare. Însă acesta din urmă a subliniat că 'este prematur să se facă speculații' pe marginea unui eventual control asupra acestor nave din partea navelor militare americane.

Colonelul Steven Warren, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, estimează ca fiind 'incoerent' să se afirme că navele americane vor intercepta navele iraniene.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la 14 aprilie o rezoluție ce impune un embargou asupra armelor împotriva rebelilor care dețin controlul asupra unor ample teritorii din Yemen.

În total, nouă nave militare americane se află deja în apropiere de Yemen, 'pentru a se asigura că drumurile maritime cruciale' din regiune 'vor rămâne deschise și sigure', potrivit marinei americane.

SUA nu participă la atacuri, însă acordă sprijin logistic și de intelligence pentru coaliție.

Iranul, care a denunțat în repetate rânduri operațiunea condusă de Arabia Saudită în Yemen, nu ascunde sprijinul său pentru houthi, însă Teheranul neagă orice livrare de arme către acești rebeli, care încearcă să preia controlul asupra întregii țări.

Numeroase țări occidentale, în special Franța, arată cu degetul spre rolul destabilizator al Iranului în Yemen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău