Yemen: O delegație a guvernului în exil a sosit la Aden după recucerirea orașului

  • 16 Iulie 2015 18:34
Yemen: O delegație a guvernului în exil a sosit la Aden după recucerirea orașului

Mai mulți miniștri yemeniți în exil au sosit joi la Aden, pentru a pregăti revenirea guvernului, relatează DPA și Reuters, citând surse oficiale locale, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Miniștrii au sosit după ce milițiile loiale, sprijinite de coaliția condusă de Arabia Saudită, au recucerit cea mai mare parte a acestui oraș-port strategic din mâinile rebelilor Houthi.

Un elicopter avându-i la bord pe miniștrii Internelor, Transporturilor, pe șeful serviciului de informații și pe ministrul adjunct al Sănătății a aterizat la Aden venind din Arabia Saudită.

Vizita este prima a unor oficiali din guvernul în exil de când rebelii șiiți au capturat orașul-port Aden în luna martie, forțându-i pe președintele Abd Rabu Mansour Hadi și executivul său să se refugieze în Arabia Saudită.

Oficialii sosiți la Aden au primit instrucțiuni de la președintele Hadi să pregătească reluarea funcționării instituțiilor statului în acest oraș, a relatat televiziunea saudită Al Arabyia.

Luptătorii pro-Hadi, sprijiniți de o coaliție arabă comandată de Arabia Saudită, au lansat marți o ofensivă de anvergură la Aden, prima de la intrarea rebelilor șiiți Houthi în oraș, la sfârșitul lunii martie. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului în exil, Aden a fost recucerit în proporție de 90%, rebelii fiind dislocați din pozițiile strategice.

Joi, două rachete Katiușa, lansate cel mai probabil de rebeli, au provocat un incendiu la rafinăria din Aden, unde sunt depozitate 1,2 milioane de tone de produse petroliere.

Peste 3.000 de persoane, dintre care cel puțin 1.670 de civili, au fost uciși în conflictul din Yemen începând de la sfârșitul lui martie, potrivit ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău