Yemen: Forțele guvernamentale îi urmăresc pe rebeli la nord și est de Aden

  • 05 August 2015 17:39
Yemen: Forțele guvernamentale îi urmăresc pe rebeli la nord și est de Aden

Forțele guvernamentale îi urmăresc în sudul Yemenului pe rebelii houthi, care băteau în retragere după pierderea marelui oraș portuar Aden și a celei mai importante baze aeriene a țării, potrivit unor surse militare, relatează AFP.

A doua zi după cucerirea orașului Houta, centrul administrativ al provinciei Lahj, la nord de Aden, rebelii, care au fugit din localitatea respectivă și de la baza aeriană Al-Anad, erau încercuiți de forțele guvernamentale, au adăugat aceleași surse. Ei erau asediați în regiunea Wadi Al-Husseini, pe ruta care leagă Houta de Al-Anad.

Baza aeriană, obiectiv strategic, a fost cucerită la încheierea unei ofensive lansate cu sprijin aerian și material al coaliției arabe conduse de Arabia Saudită, potrivit Ministerului yemenit al Apărării.

Cel puțin 39 de rebeli houthi și 17 combatanți ai forțelor guvernamentale au fost uciși și alți zeci au fost răniți în ultimele 24 de ore în lupte violente la Houta, au indicat surse medicale și militare.

''Houta este sub control după operațiuni de curățire noaptea trecută și în această dimineață'', a afirmat miercuri o sursă militară, în timp ce guvernatorul provinciei Lahj era așteptat în acest oraș pentru prima dată de la cucerirea lui în martie de către rebeli.

Pentru o mai bună securizare a Adenului, cel de-al doilea oraș ca mărime din Yemen, forțele guvernamentale au cucerit provincia Lahj, în nord, și încearcă acum să preia controlul provinciei Abyane, mai la est, a cărei capitală, Zinjibar, este în continuare sub controlul rebelilor.

Un purtător de cuvânt al forțelor proguvernamentale a anunțat miercuri că ''eliberarea'' Zinjibarului este ''acum aproape'', adăugând într-un comunicat, publicat de agenția guvernamentală Saba, că oamenii săi le-au dat ''o lovitură dură'' insurgenților în provincia Abyane.

În plan umanitar, un avion militar saudit a aterizat miercuri pe aeroportul din Aden, unde a adus noi ajutoare medicale, 25 de tone, a relatat un corespondent al AFP la fața locului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău