Xi Jinping s-a întâlnit cu Giorgia Meloni la G20 și a invitat-o la Beijing

  • 17 Noiembrie 2022 11:10
Xi Jinping s-a întâlnit cu Giorgia Meloni la G20 și a invitat-o la Beijing

Noul prim-ministru italian Giorgia Meloni a avut o întrevedere cu președintele chinez Xi Jinping miercuri seară în marja summitului G20 din Bali, prilej cu care a acceptat invitația de a efectua o vizită în China.

În a doua sa deplasare în afara țării de la debutul pandemiei, liderul chinez a avut în Bali mai multe întâlniri bilaterale ce au permis încălzirea relațiilor diplomatice.

Giorgia Meloni a subliniat interesul Italiei 'de a promova interesele economice reciproce, având ca obiectiv de asemenea creșterea exporturilor italiene spre China', arată un comunicat emis miercuri seară de guvernul de la Roma, transmite Agerpres.

În cursul întâlnirii au mai fost abordate relațiile între Uniunea Europeană și China, 'cu speranța că ele vor fi relansate', iar Giorgia Meloni 'a insistat', de asemenea, 'asupra importanței de a relansa toate canalele de comunicare, inclusiv cu privire la drepturile omului', indică aceeași sursă.

Potrivit agenției Xinhua, președintele chinez a confirmat interesul Beijingului de a dezvolta cooperarea economică cu Italia și a declarat că speră că această țară va juca un rol important pentru a încuraja UE să ducă o politică 'independentă și pozitivă' față de China.

La finalul discuțiilor, care au durat în jur de o oră, președintele Xi a invitat-o pe șefa guvernului italian să întreprindă o vizită în China, invitația fiind acceptată, menționează comunicatul Romei.

După aproape trei ani de izolare în contextul pandemiei, Xi Jinping a avut în Bali o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv o întrevedere foarte așteptată cu omologul său american Joe Biden luni, întâlnire ce a permis atenuarea tensiunilor bilaterale.

Președintele Chinei s-a întâlnit în marja summitului G20 și cu prim-ministrul australian Anthony Albanese - după ani de relații tensionate între Canberra și Beijing -, precum și cu președinții francez, sud-coreean, sud-african și indonezian.

Xi a anulat însă o întâlnire cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak 'pentru o problemă de agendă', conform Downing Street. Liderii celor țări cu relații tensionate nu au mai avut întrevederi de aproape cinci ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău