Xi Jinping, reales pentru un al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist, dă asigurări că "lumea are nevoie de China"

  • 23 Octombrie 2022 10:50
Xi Jinping, reales pentru un al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist, dă asigurări că

Președintele chinez Xi Jinping a fost reales duminică la conducerea Partidului Comunist, după ce a anihilat orice contestare, devenind astfel cel mai puternic lider al Chinei după Mao Zedong, fondatorul regimului comunist chinez, informează agențiile internaționale de presă.

Xi Jinping a fost desemnat pentru un al treilea mandat pe cinci ani de către un Comitet Central în mare parte remaniat al Partidului Comunist Chinez (CCC).

"Lumea are nevoie de China", a dat asigurări duminică președintele chinez Xi Jinping, într-un discurs susținut în fața presei după ce a obținut al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist și prin urmare a țării sale.

"China nu se poate dezvolta fără lume, iar lumea are nevoie la rândul ei de China", a declarat Xi, salutând "două miracole" realizate de țara sa: "o dezvoltare economică rapidă și o stabilitate socială pe termen lung".

După ce a obținut al treilea mandat, Xi a promis că "va munci din greu pentru realizarea sarcinilor". "Vreau să mulțumesc sincer întregului Partid pentru încrederea pe care ne-a acordat-o", echipei de conducere, a spus Xi Jinping.

Duminică, președintele chinez a plasat mai mulți dintre aliații săi în Comitetul Permanent, grup format din șapte oameni, la putere în China.

Li Qiang, șeful partidului la Shanghai, Ding Xuexiang, secretarul privat al lui Xi Jinping, Li Xi, șeful partidului în provincia Guangdong (sud) și Cai Qi, șeful partidului la Beijing, fac parte dintre noii membri ai acestui comitet, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat de la Palatul Poporului din Beijing, transmite Agerpres.

Li Qiang este plasat pe locul doi în protocol, în pofida modului haotic în care a gestionat carantina din Shanghai în primăvară. Prin urmare, conform tradiției, el ar urma să fie numit prim-ministru, în timpul Adunării Generale ce va avea loc în martie anul viitor, înlocuindu-l pe Li Keqiang, 67 de ani.

Biroul Politic, instanța de decizie a Partidului Comunist chinez, nu are în componența sa nicio femeie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, potrivit noii componențe dezvăluite duminică.

Sun Chunlan, singura femeie ce făcea parte din acest grup de 25 de persoane, s-a pensionat și niciunul dintre noii membri nu este femeie. potrivit AFP, noul Birou Politic numără de data aceasta 24 de membri.

În ceea ce privește Comitetul Central, noua sa componență include numai 11 femei.

"Femeile continuă să fie puternic sub-reprezentate la vârful politicii chineze", notează duminică buletinul informativ specializat Neican China. Acesta informează că procentul de femei în noul Comitet Central a scăzut de la 5,4 la 4,9 la sută.

"Cu toate acestea, femeile reprezintă 48,8% din populația chineză și 29,4% dintre membrii Partidului Comunist", subliniază publicația.

Această remaniere la vârful puterii survine la finalul Congresului cincinal al Partidului Comunist Chinez, care și-a reînnoit Comitetul Central, un fel de parlament al partidului format din circa 200 de membri.

"Toți (din Comitetul Permanent) sunt oamenii lui Xi, iar aceasta arată că el vrea să guverneze dincolo de un al treilea mandat", deci după 2027, subliniază Alfred Wu Muluan, expert în politică chineză de la Universitatea Națională din Singapore.

Pentru a se menține la putere, Xi a introdus în 2018 amendamente la Constituția ce limita acest post de conducere la două mandate și la o durată totală de 10 ani.

În pofida concentrării aproape totale a puterilor în mâinile sale, Xi va trebui să facă țară unei economii mult încetinite, în special din cauza politicii sale de "zero COVID", unei rivalități exacerbate cu SUA și criticilor internaționale cu privire la situația drepturilor omului în China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:5,14 m/s
Wed
-1
Thu
-2
Fri
-1
Sat
-0
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău