Xi Jinping l-a avertizat pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. Scholz: „Cel puțin pe acest subiect am ajuns la un acord”

  • 04 Noiembrie 2022 16:54
Xi Jinping l-a avertizat pe Putin să nu folosească arme nucleare în Ucraina. Scholz: „Cel puțin pe acest subiect am ajuns la un acord”

Germania și China au convenit să respingă orice idee de atac nuclear în războiul din Ucraina, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz la finalul unei vizite la Beijing, în contextul în care Rusia a evocat în mod repetat această amenințare, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

„Războiul în Ucraina creează o situație periculoasă pentru lumea întreagă și chiar și în China se știe că o escaladare ar avea consecințe pentru întreaga lume”, a declarat presei Olaf Scholz. „Acesta este motivul pentru care este foarte important pentru mine să subliniez, să spun clar că o escaladare” a războiului „sub forma utilizării unei arme nucleare tactice este exclusă și sunt foarte încântat că cel puțin pe acest subiect am ajuns la un acord”, a afirmat el. Cancelarul german a efectuat vineri o vizită de o zi la Beijing, unde s-a întâlnit în special cu președintele Xi și cu șeful guvernului chinez.

China, oficial neutră în conflictul ucrainean, este considerată adesea de către occidentali prea conciliantă față de Moscova. Liderul chinez Xi Jinping a formulat vineri cea mai directă critică la adresa războiului purtat de Vladimir Putin în Ucraina, avertizându-l pe președintele rus să nu recurgă la arme nucleare și cerându-i cancelarului german Olaf Scholz, aflat în vizită, să facă presiuni pentru negocieri de pace, potrivit Politico, care citează agenția oficială chineză Xinhua.

„Comunitatea internațională ar trebui să se opună împreună utilizării sau amenințărilor cu utilizarea armelor nucleare”, potrivit unei declarații preluate de Xinhua, agenția de presă de stat a Chinei. Lumea ar trebui, de asemenea, „să pledeze pentru ca armele nucleare să nu poată fi folosite, pentru ca un război nuclear să nu poată fi purtat, pentru a preveni o criză nucleară” în Europa sau Asia, a adăugat Xi. SUA s-au declarat în această săptămână „din ce în ce mai preocupate” de eventualitatea unei potențiale lovituri nucleare a Rusiei în cadrul războiului în Ucraina.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent nr.2 în Consiliul de Securitate al Rusiei, a menționat din nou marți arma nucleară. Voința ucrainenilor de a recuceri toate teritoriile ocupate, între care Crimeea și Donbas, „amenință existența Statului nostru” și oferă „un motiv direct” pentru a face uz de „mijloacele de descurajare nucleară”, declarase Medvedev. Confruntat cu o rezistență ucraineană tenace, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut el însuși o aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat la 21 septembrie. Rusia, în schimb, a acuzat Ucraina că se pregătește să utilizeze „bombe murdare” împotriva trupelor sale, transmite digi24.ro.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău