Xi Jinping îl îndeamnă pe Recep Tayyip Erdogan să „consolideze încrederea reciprocă” între Beijing și Ankara

  • 16 Septembrie 2022 11:37
Xi Jinping îl îndeamnă pe Recep Tayyip Erdogan să „consolideze încrederea reciprocă” între Beijing și Ankara

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit vineri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, prilej cu care a pledat pentru "consolidarea încrederii politice reciproce" între Beijing și Ankara, potrivit televiziunii chineze CCTV, preluată de AFP.

Întâlnirea a avut loc în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samakarand, în Uzbekistan, care reunește mai mulți lideri străini, printre care și președintele rus Vladimir Putin.

"Cele două părți trebuie să consolideze încrederea politică reciprocă, să respecte cu sinceritate interesele fundamentale ale celeilalte și să consolideze bazele politice ale relațiilor de cooperare strategică chino-turce", a declarat Xi Jinping, citat de CCTV.

"Trebuie să ne concentrăm pe cooperarea pentru dezvoltare și să profităm din plin de rolurile și beneficiile diferitelor mecanisme de cooperare dintre cele două țări ale noastre", a mai îndemnat liderul chinez.

În ce-l privește, președintele Erdogan i-a făcut cunoscută în mai multe rânduri în trecut Beijingului preocuparea sa pentru bunăstarea uigurilor, o minoritate chineză musulmană și turcofonă ai cărei membri trăiesc în principal în Xinjiang (nord-vestul Chinei). Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului acuză autoritățile chineze că oprimă această populație, după un val de atacuri sângeroase care au declanșat o campanie dură din partea autorităților în numele luptei contra terorismului, notează AFP.

Comunicatul chinez de vineri nu face referire la Xinjiang sau la uiguri.

Turcia este doar un "partener de dialog" al OCS, care reunește China, Rusia, India, Pakistan și patru foste republici sovietice din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan), organizație creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică și de securitate concurând cu organizațiile occidentale.

Atât Turcia, cât și China au fost acuzate la sfârșitul lunii august de către președintele francez Emmanuel Macron că au "o agendă de propagandă, neo-colonială și imperialistă" în Africa. Ankara a denunțat aceste comentarii drept "inacceptabile" și "neavenite", amintește AFP.

Xi Jinping s-a întâlnit la Samarkand cu mai mulți lideri străini, printre care Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi.

Aceasta este prima călătorie în străinătate pentru liderul chinez din ianuarie 2020, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău