Xi i-a spus lui Macron că securitatea continentului european ar trebui să aparțină țărilor europene

  • 10 Mai 18:25
Xi i-a spus lui Macron că securitatea continentului european ar trebui să aparțină țărilor europene

Confruntarea dintre marile puteri ca urmarea a crizei din Ucraina ar putea deveni o amenințare mai mare și de durată la adresa păcii globale decât criza în sine, i-a transmis marți președintele Chinei, Xi Jinping, omologului său francez, Emmanuel Macron, într-o convorbire telefonică, potrivit presei de stat, scrie Reuters.

China a cerut în repetate rânduri țărilor europene să își exercite autonomia diplomatică în loc să se alinieze cu Statele Unite în ceea ce Beijingul spune că este o „mentalitate de război rece”. China a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea Ucrainei, pe care Rusia o numește „operație militară specială”, scrie DIGI24.

Vorbind la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron, Xi a spus că China consideră că Europa ar trebui să dețină controlul deplin asupra securității europene, a informat televiziunea de stat chineză.

Xi a mai spus că speră că Franța va juca un rol activ în promovarea legăturilor China-UE, deoarece deține președinția rotativă a UE.

De partea cealaltă, Palatul Elysee a transmis că cei doi au disctat despre războiul din Ucraina și criza alimentară globală care decurge din acesta și au cerut o încetare urgentă a focului.

„Cei doi șefi de stat și-au reiterat angajamentul de a respecta integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a transmis Palatul Elysee.

Având în vedere restricțiile stricte legate de COVID privind circulația persoanelor în China, Macron a cerut Chinei să țină seama de preocupările comunității franceze de acolo, în special prin menținerea legăturilor aeriene cu Franța, permițând călătoriile către aeroporturi și asigurându-se că copiii nu vor fi despărțiți de părinții lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
21
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău