Wolfgang Schäuble o critică aspru pe Angela Merkel și regretă „erorile'' și „orbirea'' cu privire la Rusia

  • 18 Noiembrie 2022 16:27
Wolfgang Schäuble o critică aspru pe Angela Merkel și regretă „erorile'' și „orbirea'' cu privire la Rusia

Conservatorul german Wolfgang Schäuble, emblematic ministru de finanțe al Germaniei în timpul crizei financiare din Grecia, o critică aspru pe Angela Merkel, care nu se numără, în opinia lui, printre "marii cancelari", și își exprimă regretul pentru "erorile" și "orbirea" cu privire la Rusia, informează AFP.

"Trebuia să fim mai puțin aroganți, dar mai credibili pe plan european", apreciază Schäuble, în vârstă 80 de ani, în cotidianul economic Handelsblatt.

"Germania este în continuare țara cea mai puternică din Europa pe plan economic. (...) Aceasta înseamnă să faci să meargă afacerea comună, uneori să dai exemplu, dar nu să te arunci în acțiune singur, fără să te consulți" cu alții, subliniază Schäuble, într-o aluzie la actualul cancelar federal german Olaf Scholz, criticat pentru lipsă de concertare cu partenerii săi europeni.

Wolfgang Schäuble, membru al Bundestag din 1972, o critică aspru și pe Angela Merkal, care a părăsit puterea în Germania în urmă cu aproape un an.

Acest rival istoric al fostei lidere din cadrul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) face astfel o listă de "mari cancelari", pe care figurează Konrad Adenauer, Willy Brandt și Helmut Kohl.

Prin urmare, Angela Merkel nu-și are locul pe această listă? Lista "este deocamdată închisă", spune Wolfgang Schäuble, adăugând totodată că "este posibil să fie încă prea devreme pentru o apreciere definitivă".

"Însă, remarcabil este că ea (Merkel) nu poate nici acum să spună, în ceea ce privește Rusia, că noi am făcut erori", îi reproșează el Angelei Merkel, care, după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, nu și-a făcut mea culpa cu privire la aranjamentele ei cu regimul lui Vladimir Putin.

Fostul ministru al apărării și fosta succesoare a Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, "a spus-o pe bună dreptate: sunt atât de furioasă pe noi", continuă Schäuble. "Nu doream să vedem" adevărata natură a regimului rus", își exprimă regretul fostul ministru, transmite Agerpres.

"Aceasta este valabil pentru toată lumea. Când eu eram ministru de interne (...) aș fi putut să mă uit la ce făcea Rusia în Cecenia" în numele luptei împotriva islamismului, deplânge el.

"Sau să-l ascultăm pe președintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski: după invadarea Georgiei de către Rusia (în 2008), el atenționase: 'Întâi Georgia, apoi Ucraina, apoi Republica Moldova, apoi țările baltice și apoi Polonia'. El a avut dreptate", constată Schäuble.

Fostul ministru german, criticat în timpul crizei din Grecia pentru intransigența față de Atena, își exprimă de asemenea rezervele cu privire la gazoductele controversate Nord Stream 1 și 2, "pe care noi am încercat să le facem să treacă împotriva tuturor altor europeni și împotriva americanilor".

"Am considerat întotdeauna că Nord Stream 1 și 2 erau o eroare. Și am spus-o în calitate de membru al guvernului federal, chiar dacă aceasta nu suscita entuziasmul", susține Wolfgang Schäuble.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău